Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Предуго спавање може бити ШТЕТНО по здравље: Нове студије дошле до занимљивих закључака

Предуго спавање може повећати ризик од настанка неких болести

1683034932_shutterstock_1931621699.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Сви знамо да мањак сна изузетно лоше утиче на наш организам, али судећи по новој студији, која је објављена у часопису "Неурологy" и превише сна и те како може бити штетно.

Наиме, препорука центара за контролу и превенцију болести јесте најмање седам сати сна током ноћи. Ипак, истраживачи су открили да људи који спавају више од девет сати ноћу, имају повећану вероватноћу да доживе мождани удар.

- Наши резултати сугеришу да би проблеми са спавањем требало да буду подручје фокуса за превенцију можданог удара - рекла је др Кристин Мек Карти, научница која се бави спавањем а која је водила студију.

- Са овим резултатима лекари би могли раније да разговарају са људима који имају проблем са спавањем - преноси "Неw Yорк Пост".

Научници са Универзитета "Галwаy" у Ирској анализирали су податке 4496 људи, од којих је око половина већ претрпела мождани удар, који су учествовали у студији "Интерстроке", међународној студији случаја контроле пацијената који су претрпели свој први акутни мождани удар, упарених са контролом старости и пола, у 32 земље. Учесници су у просеку били стари 62 године, а два од њих троје били су мушкарци. Од њих је затражено да испуне упитник о својим навикама спавања, укључујући и колико сати су спавали, какав им је квалитет сна и да ли су дремали или не. Такође су их питали да ли хрчу, или имају проблем са дисањем док спавају.

Учесници су сами пријавили све податке о спавању и од њих се није тражило да ноћу носе уређај за стварно снимање образаца спавања или давање снимака хркања и шмркања. Ако су учесници изјавили да имају апнеју за време спавања, нису морали да приложе потврду лекара да то и докажу. У групи оних који су претрпели мождани удар 151 особа је спавала дуже од девет сати, док су у групи без можданог удара толико дуго спавале само 84 особе.Налази су такође показали да су 162 особе у групи са можданим ударом спавале мање од пет сати, али само 43 особе у групи без можданог удара су спавале толико мало.

Људи који су хркали током спавања имали су три пута већу вероватноћу да доживе мождани удар од оних који нису. Редовно прекомерно спавање раније се повезивало са другим здравственим проблемима, укључујући гојазност, дијабетес и болести срца, као и са повећаним ризиком од смрти, наводи "Хеалтхлине". Није одмах јасно зашто превише сна доводи до повећане шансе за мождани удар, али истраживачи су сугерисали да би то могло да буде због других здравствених проблема као што су анемија, депресија или седелачки начин живота.

Са друге стране, премало сна је повезано са здравственим проблемима као што су болести срца и бубрега, висок крвни притисак и дијабетес, као и са повећаним ризиком од можданог удара. Према "ЦДЦ-у", једна од три одрасле особе у САД-у не спава довољно. Студија је била посматрачка, што значи да није могла да докаже да ли превише или премало сна има већу вероватноћу за повећање шансе за мождани удар; међутим, научници су открили да су сви симптоми поремећаја спавања повезани са већим ризиком од можданог удара.

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas