Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Седам знакова које шаље организам када уносимо ПРЕВИШЕ ШЕЋЕРА

Све већи број људи за себе тврди "да не може без шећера" што нимало није здраво за организам

1650371131_rod-long-6SMF42-JTAc-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Све бржи и стреснији темпо живота довео је до тога да већина посеже за слаткишима, тражећи краткорочну срећу у разноразним посластицама. Новија истраживања из 2021. године показала су да је знатно порасла продаја слатке хране (за око 11.5%) , али и алкохола (27.6%).

Посезање за шећером не рачуна се само када узмемо чоколаду или колач: ова супстанца саставни је део многих идустријски прерађених производа, па чак и оних сланих. У житарицама, лименкама пића, мајонезу, кечапу - чак иако не бисте одмах помислили, али и тим производим додају шећер.

Како уношење веће количине шећера нимало није здраво, обратите пажњу на ових седам знакова којима тело сигнализира да сте га преоптеретили овом врстом хране.

1. Превремено старење

Ако нисте одмах повезали старење са шећером, морате знати да претерана и неконтролисана козумација може проузроковати дуготрајно оштећење протеина коже, колагена и еластина. Те тако, осим превременог старења, може проузроковати и појаву екцема на кожи. Поред тога, вишак шећера није најбољи пријатељ хормона и може пореметити њихов баланс и довести до појаве акни дуж доње вилице. Ова супстанца може довести до неуравнотежене цревне флоре и запаљења у телу. 

Прочитајте још: ЗДРАВЉЕ ОЧИЈУ: Придржавајте се ове четири навике како не бисте имали проблема са видом

2. Стварање зависности

Много студија је потврдило позитивну везу између већег уноса шећера и стварања зависности од истог. Шећер може деловати на ваш нервни систем  попут лекова који изазивају осећај зависности.

3. Низак ниво енергије

Глукоза игра важну улогу у произвоводњи енергије у нашем телу, али само када се у крви налази у оптималним количинама. Када кроз храну уносите шећер, панкреас ослобађа инсулин који помаже у транспорту глукозе до ћелија и у тим тренуцима можете осетити интезивни налет енергије. Међутим, када се залихе исцрпе, осетићете пад енергије јер телу треба више шећера да би поново покренуло циклус.

4. Надимање

Шећер је идеална храна за лоше цревне бактерије, а као што смо пре рекли, он лако може пореметити баланс и равнотежу цревне флоре, те отуда и надимање и непријатни гасови у стомаку.

Прочитајте још: Направите смесу за топљење масти, убрзавање метаболизма и чишћење црева: Потребно вам је пар састојака које сви имамо у кухињи (РЕЦЕПТ)

5. Слабији имуни систем

Заправо ова нус-појава уско је повезана са претходним симптомима. Можда нисте знали, али 70% нашег имуног система одржавају корисне цревне бактерије, а како шећер храни оне лоше, извеснији је пад имунитета.

6. Несаница

Овај симптом посебно је уочљив уколико конзумирате храну богату шећером у вечерњим часовима. Како је та врста хране она која подиже енергију, ваш организам ће се теже "примирити" и утонути у сан.

7. Вишак килограма

Вишак глукозе тело складишти у јетри, мишићима и у облику масти око струка. Ово је највидљиви и најчешћи знак да ваша исхрана није избаланасирана и да је потребно да обратите пажњу на свој јеловник.

Бонус видео:

 

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas