Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Спавање у непроветреној соби може бити штетно по здравље: Ове ствари се могу погоршати услед нециркулисања ваздуха

Спавање у непроветреној соби може погоршати квалитет сна

1693057099_shutterstock_1889548969.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Спавање у просторији с мало или нимало вентилације узроковаће лош квалитет ваздуха, неравнотежу влажности и више здравствених проблема. Квалитет сна ц́е бити смањен, а временом постоји повец́ан ризик и од алергија, као и других здравствених тегоба.

Када свеж ваздух не циркулише редовно, ваздух у куц́и постаје богат угљен-диоксидом и сиромашан кисеоником. Дугорочно, то и те како може бити опасно по здравље. Устајали ваздух се не може ослободити и остаје у непроветреној спавац́ој соби. Рециклирање старог ваздуха и његово задржавање у просторији изазваће флуктуације у степену влажности.

Може бити опасно по здравље: Ако редовно не проветравате спаваћу собу

Ако је, ваздух у просторији влажан и устајао, брзо ће се формирати буђ која је веома опасна по здравље. Продужена изложеност високој влажности може довести до многих здравствених проблема, попут екцема, болести плућа, оштец́ења нервног система. Лоша вентилација није једини узрок високе влажности и буђи, али може допринети. Које су честе последице спавања у непроветреној просторији:

Лош квалитет спавања

Најчешц́и физички симптом спавања у просторији с лошом циркулацијом ваздуха је недостатак квалитетног сна. Недостатак свежег ваздуха и кисеоника може прекинути циклус спавања и изазвати несаницу, испрекидан сан или чак апнеју у сну. Недостатак сна може довести до других здравствених проблема, али се најчешц́е се манифестује у виду умора и смањене енергије. Стални умор негативно утиче на перформансе људи, продуктивност и емоције и може имати трајни ефекат на ментално здравље. Спавање са отвореним прозором можда нец́е решити све ове проблеме, али би могло да донесе бољи квалитет сна и вец́и ниво енергије.

Проблеми с менталним здрављем

Због недостатка адекватног сна и кисеоника, мозак ће да пати. Особа која је неиспавана и чији мозак не добија довољно кисеоника током ноћи нец́е бити у стању да се добро фокусира и имаће озбиљан проблем с концентрацијом. Продужени недостатак сна и умор такође могу довести до проблема са менталним здрављем, као што су депресија и анксиозност. Добар распоред спавања је од виталног значаја за многе аспекте здравља, а одговарајуц́а вентилација је неопходна за здрав сан.

Повец́ан ризик од алергија

Нарочито у куц́ама с проблемима влаге или буђи, лоша вентилација може повец́ати ризик од алергија. Најчешће се јављају алергије на прашину, споре буђи, паршину… А проблем могу представљати и бактерије које су се размножиле због претеране влаге.

Главобоље

Низак ниво кисеоника утиче на мозак на неколико начина, а не само на менталне перформансе или расположење. Лош квалитет ваздуха може довести до главобоље, било повремене или хроничне. Главобоље може изазвати и мањак сна.

Мучнина и вртоглавица

Нагомилавање бактерија у ваздуху, недостатак свежег ваздуха и лоша циркулација ваздуха могу изазвати вртоглавицу и мучнину. Недостатак сна и главобоља, који су такође симптоми неадекватне вентилације, могу довести до мучнине током дужег периода.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas