Oglas
· · Komentari: 0

Spavanje u neprovetrenoj sobi može biti štetno po zdravlje: Ove stvari se mogu pogoršati usled necirkulisanja vazduha

Spavanje u neprovetrenoj sobi može pogoršati kvalitet sna

1693057099_shutterstock_1889548969.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Spavanje u prostoriji s malo ili nimalo ventilacije uzrokovaće loš kvalitet vazduha, neravnotežu vlažnosti i više zdravstvenih problema. Kvalitet sna će biti smanjen, a vremenom postoji povećan rizik i od alergija, kao i drugih zdravstvenih tegoba.

Kada svež vazduh ne cirkuliše redovno, vazduh u kući postaje bogat ugljen-dioksidom i siromašan kiseonikom. Dugoročno, to i te kako može biti opasno po zdravlje. Ustajali vazduh se ne može osloboditi i ostaje u neprovetrenoj spavaćoj sobi. Recikliranje starog vazduha i njegovo zadržavanje u prostoriji izazvaće fluktuacije u stepenu vlažnosti.

Može biti opasno po zdravlje: Ako redovno ne provetravate spavaću sobu

Ako je, vazduh u prostoriji vlažan i ustajao, brzo će se formirati buđ koja je veoma opasna po zdravlje. Produžena izloženost visokoj vlažnosti može dovesti do mnogih zdravstvenih problema, poput ekcema, bolesti pluća, oštećenja nervnog sistema. Loša ventilacija nije jedini uzrok visoke vlažnosti i buđi, ali može doprineti. Koje su česte posledice spavanja u neprovetrenoj prostoriji:

Loš kvalitet spavanja

Najčešći fizički simptom spavanja u prostoriji s lošom cirkulacijom vazduha je nedostatak kvalitetnog sna. Nedostatak svežeg vazduha i kiseonika može prekinuti ciklus spavanja i izazvati nesanicu, isprekidan san ili čak apneju u snu. Nedostatak sna može dovesti do drugih zdravstvenih problema, ali se najčešće se manifestuje u vidu umora i smanjene energije. Stalni umor negativno utiče na performanse ljudi, produktivnost i emocije i može imati trajni efekat na mentalno zdravlje. Spavanje sa otvorenim prozorom možda neće rešiti sve ove probleme, ali bi moglo da donese bolji kvalitet sna i veći nivo energije.

Problemi s mentalnim zdravljem

Zbog nedostatka adekvatnog sna i kiseonika, mozak će da pati. Osoba koja je neispavana i čiji mozak ne dobija dovoljno kiseonika tokom noći neće biti u stanju da se dobro fokusira i imaće ozbiljan problem s koncentracijom. Produženi nedostatak sna i umor takođe mogu dovesti do problema sa mentalnim zdravljem, kao što su depresija i anksioznost. Dobar raspored spavanja je od vitalnog značaja za mnoge aspekte zdravlja, a odgovarajuća ventilacija je neophodna za zdrav san.

Povećan rizik od alergija

Naročito u kućama s problemima vlage ili buđi, loša ventilacija može povećati rizik od alergija. Najčešće se javljaju alergije na prašinu, spore buđi, paršinu… A problem mogu predstavljati i bakterije koje su se razmnožile zbog preterane vlage.

Glavobolje

Nizak nivo kiseonika utiče na mozak na nekoliko načina, a ne samo na mentalne performanse ili raspoloženje. Loš kvalitet vazduha može dovesti do glavobolje, bilo povremene ili hronične. Glavobolje može izazvati i manjak sna.

Mučnina i vrtoglavica

Nagomilavanje bakterija u vazduhu, nedostatak svežeg vazduha i loša cirkulacija vazduha mogu izazvati vrtoglavicu i mučninu. Nedostatak sna i glavobolja, koji su takođe simptomi neadekvatne ventilacije, mogu dovesti do mučnine tokom dužeg perioda.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas