Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Свакодневне навике које могу негативно да утичу на ЗДРАВЉЕ СРЦА: Ове рутине лако можемо да променимо

Добро је познато да одређене навике, попут конзмирања цигарета или прекомерног пијења алкохола, временом могу негативно да утичу на здравље срца, али постоје и друге ствари

1662899547_profimedia-0280015605.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Многе свакодневне навике о којима заправо не размишљамо такође могу да утичу на здравље срца. Оно што радимо, једемо и пијемо може значајно да утиче на крвни притисак, холестерол и рад срца и на крају делују на нашу укупну функцију срца.

Свакодневне навике које могу да делују на срчане проблеме:

Усамљеност

- Изолација од других такође може да има дубок утицај на здравље нашег срца - каже др Ригвед Тадвалкар, кардиолог, пише Хуфф Пост. Недавна студија је показала да старије жене имају 8% вец́и ризик од кардиоваскуларних болести када живе у друштвеној изолацији и 5% вец́и ризик од кардиоваскуларних болести када живе саме. За људе који доживљавају и социјалну изолацију и усамљеност, ризик од срчаних болести расте на 27%. Социјална изолација такође може да допринесе депресији, а депресија може да доведе до кардиоваскуларних фактора ризика.

Прочитајте још: Шта УШИ могу рећи о вашем здрављу? Уколико приметите СВРАБ или ЗУЈАЊЕ тело вам шаље сигнал

Лоше здравље зуба

Проблеми са зубима, попут каријеса и десни, могу да повећају ризик од бактеријских инфекција у крвотоку. Према Тадвалкару, бактеријама у устима је веома лако да путују у крв. Недавно истраживање је такође показало да је редовно чишц́ење зуба повезано са бољим исходима здравља срца.

- Добра орална хигијена је важна. Не можемо да кажемо да ц́е четкање и чишц́ење концем сваког дана спречити срчани удар, али може да повећа нечију рањивост ако имају друге стандардне факторе ризика - рекао је стручњак.

Превише кофеина

Превише кафе може да има негативан ефекат.

- Може да изазове убрзан рад срца, изазове контракцију крвних судова и повишен крвни притисак, а свакако ако сте склони поремец́ајима срчаног ритма, кофеин у високим дозама то може да изазове - рекао је Тадвалкар. Кофеин се сматра у краницама нормале до 300 до 400 милиграма, а после тога може да има низ негативних ефеката.

Прочитајте још: Трик са ПАЛЧЕВИМА ће вам помоћи да за само ТРИ СЕКУНДЕ откријете да ли је ваше држање правилно (ВИДЕО)

Неконтролисани стрес

Када је систем борбе или бега у телу хронично активиран, то може да изазове упалу у телу и продужено ослобађање хормона стреса попут адреналина. Ови фактори заједно могу да изазову физиолошке промене у телу, укључујуц́и повец́ање крвног притиска, висок холестерол, гојазност, инсулинску резистенцију и поремец́аје електричног ритма, каже Тадвалкар. Хронични стрес такође може да повећа ризик од згрушавања крви у целом телу.

Превише или премало спавања

Вец́ини људи треба око седам до осам сати сна ноц́у. Ипак, не ради се само о количини сна, вец́ и о квалитету. Квалитетан, регенеративни сан је кључан за одржавање здравог срца. Лоши квалитет сна је повезан са високим крвним притиском, повишеним холестеролом и атеросклерозом (накупљање притиска у артеријама), пише Хуфф Пост.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas