Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

ВОЋНИ СОКОВИ: Ево какав утицај имају на организам

Вероватно сте приметили да већина веб сајтова наводи воће као део здраве исхране, али мало њих у ту листу укључује и воћне сокове

1634810395_fresh-orange-juice-g919987b33_640.jpg
Фото: Пиxабаy
Oglas

Разлог за ово је то што, без обзира о ком воћу се ради и без обзира на метод који користите да исцедите сок из воћа, у већини случајева нетакнуто воће доноси са собом више хранљивих састојака.

Прочитајте још: Седам магичних намирница које убијају вирусе и штите од ГРИПА

Кора најздравијег воћа, као што су боровнице, јабуке, крушке, кајсије, грожђе, шљиве, рибизле и јагоде, део је воћа у ком се одвијају важне биолошке активности. Преко коре воће комуницира са светлошћу и формира различите пигменте који упијају различите таласне дужине светлости. Тако, на пример, кора грожђа штити од ултраљубичастог светла и помаже у смањивању ризика од рака. Проблем је што се приликом прављења сокова кора не искоришћава.

Осим коре, пулпа воћа такође садржи влакна и остале хранљиве састојке. Сок од поморанџе је добар пример добрих утицаја пулпе. Због флавоноида и витамина Ц које садржи у себи и који раде заједно, пулпа помаже вашем телу.

Да ли знате колико влакана је изгубљено док се воће претвара у сок? Чаша сока од јабуке са отклоњеном пулпом не садржи мерљиве количине влакана. Потребне су вам за то 4 јабуке. Током прављења сока изгуби се око 15 грама влакана. Ако их додате назад у сок, удвостручићете унос влакана на дневној бази.

Да ли је сок нездрав?

Одговор зависи од тога коју храну он замењује и како је конзумиран. Сок коме су одузета влакна и много хранљивих састојака је у суштини само извор шећера коме недостају хранљиви састојци као подршка приликом варења. Воћни шећери брже повећавају шећер у крви у односу на воћне плодове. Осим тога, многи сокови које можете купити у продавници садрже само мали део правог воћног сока коме су додати разни заслађивачи. Као резултат тога, лако је унети много калорија без да добијете уз то и праве хранљиве састојке.

Прочитајте још: Стручњаци откривају: Да ли МЛЕКО утиче на појаву АКНИ?

 

Ако је воћни сок замена за газирано пиће, сви научници се слажу да је воћни сок много боља опција. Међутим у већини случајева, пребацивање са воћа на воћне сокове може само да буде гора опција за ваш организам и здравље.

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas