· · Komentari: 0
SAVETI

VOĆNI SOKOVI: Evo kakav uticaj imaju na organizam

Verovatno ste primetili da većina veb sajtova navodi voće kao deo zdrave ishrane, ali malo njih u tu listu uključuje i voćne sokove

1634810395_fresh-orange-juice-g919987b33_640.jpg
Foto: Pixabay

Razlog za ovo je to što, bez obzira o kom voću se radi i bez obzira na metod koji koristite da iscedite sok iz voća, u većini slučajeva netaknuto voće donosi sa sobom više hranljivih sastojaka.

Pročitajte još: Sedam magičnih namirnica koje ubijaju viruse i štite od GRIPA

Kora najzdravijeg voća, kao što su borovnice, jabuke, kruške, kajsije, grožđe, šljive, ribizle i jagode, deo je voća u kom se odvijaju važne biološke aktivnosti. Preko kore voće komunicira sa svetlošću i formira različite pigmente koji upijaju različite talasne dužine svetlosti. Tako, na primer, kora grožđa štiti od ultraljubičastog svetla i pomaže u smanjivanju rizika od raka. Problem je što se prilikom pravljenja sokova kora ne iskorišćava.

Osim kore, pulpa voća takođe sadrži vlakna i ostale hranljive sastojke. Sok od pomorandže je dobar primer dobrih uticaja pulpe. Zbog flavonoida i vitamina C koje sadrži u sebi i koji rade zajedno, pulpa pomaže vašem telu.

Da li znate koliko vlakana je izgubljeno dok se voće pretvara u sok? Čaša soka od jabuke sa otklonjenom pulpom ne sadrži merljive količine vlakana. Potrebne su vam za to 4 jabuke. Tokom pravljenja soka izgubi se oko 15 grama vlakana. Ako ih dodate nazad u sok, udvostručićete unos vlakana na dnevnoj bazi.

Da li je sok nezdrav?

Odgovor zavisi od toga koju hranu on zamenjuje i kako je konzumiran. Sok kome su oduzeta vlakna i mnogo hranljivih sastojaka je u suštini samo izvor šećera kome nedostaju hranljivi sastojci kao podrška prilikom varenja. Voćni šećeri brže povećavaju šećer u krvi u odnosu na voćne plodove. Osim toga, mnogi sokovi koje možete kupiti u prodavnici sadrže samo mali deo pravog voćnog soka kome su dodati razni zaslađivači. Kao rezultat toga, lako je uneti mnogo kalorija bez da dobijete uz to i prave hranljive sastojke.

Pročitajte još: Stručnjaci otkrivaju: Da li MLEKO utiče na pojavu AKNI?

 

Ako je voćni sok zamena za gazirano piće, svi naučnici se slažu da je voćni sok mnogo bolja opcija. Međutim u većini slučajeva, prebacivanje sa voća na voćne sokove može samo da bude gora opcija za vaš organizam i zdravlje.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.