Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
емоције

Зашто је ипак добро да плачемо? Наука има разлоге

Сигурно је да сте приметили да се након плакања осећате боље, а из овога стоји и наука.

1632567354_Depositphotos_243468150_s-2019.jpg
Фото: Депосит
Oglas

Не само да нам  плакање може да нам помогне да се осећамо ментално и емоционално боље, већ постоји и низ неочекиваних физичких предности плакања. Док претерано плакање може бити знак депресије, анксиозности или одређених неуролошких стања, постоји и оно умерено којим можемо да  освежимо ум и тело.

Плакање користи нашим очима

Постоје емоционалне сузе које настају као одговор на емоције.

- Емоционалне сузе су јединствене по томе што садрже протеине и хормоне који се не налазе у базалној секрецији или рефлексним сузама . Они могу да имају опуштајућа или ублажавајућа својства која помажу у регулисању тела и враћању у претходно стање - објашњава докторка медицине Дајана Хилал-Цампо.

Прочитајте још: Ако пијете воду из пластичне ФЛАШЕ, водите рачуна о ОВОМЕ

Сузе су 98 процената вода, али такође садрже со, масна уља и 1.500 различитих протеина, као и антибактеријску хемикалију познату као лизозим који помаже у борби против инфекција. Тако да, сузе су неопходне за здравље наших очију, пише Реал Симпле.

Плакање је емоционално катарзично

Плакање је природан начин показивања или ослобађања емоција. Истраживања указују на то да плач има катарзичан ефекат који може да нам донесе олакшање.

Студије показују да снажне емоције, попут плача, могу да буду резултат прекомерне емоционалне енергије, а  сузе заправо помажу у ослобађању. Плач има моц́ да смањи напетост или негативна осец́ања, без обзира на то да ли је извор стреса уклоњен.

Иако нема тачних података о томе колико често треба да плачемо, Америчко психолошко удружење (АПА) наводи да жене плачу емоционалне сузе у просеку 30 до 64 пута годишње, док мушкарци плачу емоционалне сузе 5 до 17 пута годишње.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas