· · Komentari: 0
emocije

Zašto je ipak dobro da plačemo? Nauka ima razloge

Sigurno je da ste primetili da se nakon plakanja osećate bolje, a iz ovoga stoji i nauka.

1632567354_Depositphotos_243468150_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Ne samo da nam  plakanje može da nam pomogne da se osećamo mentalno i emocionalno bolje, već postoji i niz neočekivanih fizičkih prednosti plakanja. Dok preterano plakanje može biti znak depresije, anksioznosti ili određenih neuroloških stanja, postoji i ono umereno kojim možemo da  osvežimo um i telo.

Plakanje koristi našim očima

Postoje emocionalne suze koje nastaju kao odgovor na emocije.

- Emocionalne suze su jedinstvene po tome što sadrže proteine i hormone koji se ne nalaze u bazalnoj sekreciji ili refleksnim suzama . Oni mogu da imaju opuštajuća ili ublažavajuća svojstva koja pomažu u regulisanju tela i vraćanju u prethodno stanje - objašnjava doktorka medicine Dajana Hilal-Campo.

Pročitajte još: Ako pijete vodu iz plastične FLAŠE, vodite računa o OVOME

Suze su 98 procenata voda, ali takođe sadrže so, masna ulja i 1.500 različitih proteina, kao i antibakterijsku hemikaliju poznatu kao lizozim koji pomaže u borbi protiv infekcija. Tako da, suze su neophodne za zdravlje naših očiju, piše Real Simple.

Plakanje je emocionalno katarzično

Plakanje je prirodan način pokazivanja ili oslobađanja emocija. Istraživanja ukazuju na to da plač ima katarzičan efekat koji može da nam donese olakšanje.

Studije pokazuju da snažne emocije, poput plača, mogu da budu rezultat prekomerne emocionalne energije, a  suze zapravo pomažu u oslobađanju. Plač ima moć da smanji napetost ili negativna osećanja, bez obzira na to da li je izvor stresa uklonjen.

Iako nema tačnih podataka o tome koliko često treba da plačemo, Američko psihološko udruženje (APA) navodi da žene plaču emocionalne suze u proseku 30 do 64 puta godišnje, dok muškarci plaču emocionalne suze 5 do 17 puta godišnje.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.