Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Зима значи мање витамина Д: Ево где можемо да га пронађемо

Витамин Д вас вероватно подсећа на сунце и здраве, јаке кости

1668599219_shutterstock_87931687.jpg
Фото: Схуттерстоцк
Oglas

Поставља се питање где да пронађено овај витамин када напољу нема сунца.

Витамин Д игра бројне улоге у организму. Неопходан је за апсорпцију минерала у нашим цревима, као и  калцијума и фосфора. Без витамина Д ови минерали се не апсорбују до нивоа који је телу потребан за развој здравог скелета.

Сунце се већ дуго "рекламира" као најбољи извор витамина Д.  Дневну дозу витамина Д генерално можете добити од сунца, али постоје изузеци. Иако тачна количина времена које треба да проведете на сунцу варира, могуће је да ваше тело створи своју дневну дозу витамина Д када је изложено директној сунчевој светлости.

Прочитајте још: Знакови да прекорачујете препоручене дозе кафе: Обратите пажњу на ове симптоме

Тен такође игра велику улогу. Људима са светлијим тоновима коже потребно је 10 до 15 минута директног излагања сунцу сваког дана, док је људима са тамнијим тоновима коже потребно мало више времена да добију своју дозу витамина Д јер се меланин у кожи такмичи са синтезом витамина Д, пише Хуфф Пост. Свакако треба имати на уму да директно излагање коже сунцу може да буде и штетно, па би требало да користимо адекватне креме током целе године.

Витамин Д је теже добити од сунца током зиме

Постоје начини да добијете више витамина Д зими или у облачним данима

- Извори витамина Д у исхрани су заправо прилично ограничени. Највећи извор витамина Д је у масној риби, обично лососу, уље јетре бакалара, мало у конзервираним сардинама или конзервираној скуши - објашњава доктор Џад Сфеир, ендокринолог на клиници Мајо.

Прочитајте још: Ово ароматично уље многи називају "прва помоћ у бочици": Њега би требало да има свако домаћинство

Одређене намирнице су обогаћене витамином Д, попут млека и сока од поморанџе. Ипак, током облачних месеци можда је најбоље окренути се витамину Д који је доступан у апотекама.

Недостатак витамина Д може допринети неким симптомима сезонског афективног поремећаја, као што су раздражљивост и недостатак мотивације.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ
 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas