Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
ДЕМЕНЦИЈА

Укрштенице не спречавају деменцију, али ОВА ствар да!

Решавање укрштених речи и судокуа не спречава пад когнитивних способности, као што су памћење, расуђивање и размишљање, показује нова студија.

1617001445_Depositphotos_364899844_xl-2015.jpg
Фото: Депозитфото
Oglas

Идеја о томе да овакав вид задатака помаже очувању "здраве памети" у каснијим годинама живота, раније је била широко прихваћена. Али, нова шкотска студија показује да ефекат на когнитивне и менталне способности заправо не постоји.

Прочитајте још: Зашто се чешете док сте под стресом? Истраживачи открили разлог

Уместо тога, редовне интелектуалне активности током живота могу да појачају функционисање мозга у старијем добу, наводе истраживачи.

Истраживање од 15 година
Истраживање је спроведено над 498 људи рођених 1936. године. Актуелна студија почела је када су имали 64 године и били су позвани пет пута на тестирање меморије и брзине менталне обраде података у периоду од 15 година.

Студију, која је објављена у часопису British Medicak Journal, предводио је Роџер Стаф из болнице Абердин Ројал Инфирмари и Универзитета у Абердину.

Решавање проблема није спречло деменцију...

Утврђено је да ангажман у решавању проблема није заштитио појединце од опадања менталног и когнитивног здравља. Међутим, редовно ангажовање у интелектуално стимулативним активностима (дружење, разговори, излазак у биоскоп, позориште) повезано је са већим нивоом менталних способности у старости.

Одлазак у биоскоп и дружење је спречило!

Прошлогодишњи извештај Глобалног савета за ментално здравље препоручио је и да људи треба да обављају стимулативне активности као што је учење свирања музичког инструмента, дизајнирање одеће или баштованство, радије него решавање укрштених речи и судокуа, како би помогли функцијама мозга у каснијим годинама.

Прочитајте још: ГРЕШКА коју сви праве с кромпиром: Нутрициониста открива 3 правила како да не гоји и диже шећер

У закључку истраживања наводи се да ниједна студија није показала да било који ментални тренинг спречава деменцију.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas