Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Мишљење психотерапеуткиње: Како се данас удварају мушкарци? Завођење није нестало, само је променило форму

Шта се све променило у односу на прошла времена?

1688196476_zavvv.jpg
Фото: Shutterstock
Oglas

Некада су заљубљени младићи певали девојкама серенаде под прозором или су њихова срца освајали љубавном поезијом. Овакав начин исказивања емоција данас би многима изгледао чудно и крајње непримерен тренутку у којем живе. Времена су се променила, па и начин удварања. Примат су преузеле друштвене мреже, СМС поруке, исписивање љубавних графита и интимних порука на билбордима...

Како се данас удварају мушкарци, како нове генерације перципирају романтику и исказују осећања? Докле досеже нечија жеља и креативност у намери да фасцинира особу која му се допада? На ова и друга питања за "Живот плус" одговара психолог и психотерапеут Жељка Курјачки Станић:

- Променило се једино то да више није неопходно да се момак удвара девојци ако жели секс. Раније је удварање било неопходно и ако је момак желео само секс и ако је желео истинску емотивну везу. Данас није. Али грешимо ако мислимо да се момци више не удварају. Итекако то многи чине, чак и поменутим серенадама, а и на свакојаке модерне начине. Рецимо, закупљујући билборд и пишући љубавне поруке, пишући поруке на зиду њене зграде, снимајући видео-клипове, и, као и раније, у свему томе најлепше је када у припреми тога учествују и његови другови, јер тада и та пријатељства ојачавају.

НЕКАД И САД

Шта је, ипак, другачије него раније?

- Истина је да се данас мање мушкараца удвара женама. Раније је удварање било само по себи сврха, односно људи су истински уживали да се удварају и да им други ти исто приређују. Желели су везе и оне су се градиле полако. Чак и када је циљ удварања био секс, опет се до њега морало доћи удварањем. Данас секс више није забрањена тема и људи су у својим жељама много директнији него раније. Вредности су се промениле, али људска природа није. И даље многи људи цене удварање као начин да се емотивно повежу са другом особом, да јој се допадну и да им она пружи прилику.

Како нове генерације перципирају романтику и уопште удварања?

- Удварање је дивно јер у исто време пружа задовољство и ономе ко се удвара и ономе коме је таква пажња посвећена. Онај ко се удвара осећа да ради нешто лепо, смислено, испољава своју креативност што само по себи доноси радост. Такође ужива док замишља како ће обрадовати другу особу и каква ће њена реакција бити. Бити објекат нечијег удварања је такође пријатно јер добијамо потврду да смо вољени и пожељни, нарочито ако се та особа и нама допада. Ипак, оно што ми се не свиђа, а што примећујем код младих данас је да готово сваки гест романтике мора да буде снимљен и постављен на друштвене мреже. Ако се нечији романтични гест објави на друштвеним мрежама, онда он више није интимни чин, него служи некој нарцистичкој сврси. Девојка која се слика за "инстаграм" са поклоном који је припремила за момка не размишља о њему у том тренутку, него користи још једну прилику да стави своју слику на друштвену мрежу.

Зашто неко има потребу да на такав јаван начин емотивно комуницира са особом до које јој је стало?

- Код веома младих, то је углавном невин, добродушан и храбар чин. Али ако говоримо о старијим од тинејџерског узраста тада је већа вероватноћа да такве театралне јавне изјаве љубави приређују емоционално незрели људи. Честа су таква јавна извињења. Рецимо, девојка је због нечега љута на момка, па уместо да искрено покаже да му је жао, да заиста разуме шта се догодило, он закупи билборд да јој се тобоже извини. Када неко изјављује љубав на билборду или то чини на "инстаграму", то је чин за јавност, не за особу којој је то упућено. Урадила сам неки велики чин наводно за тебе, али уместо да мислим како ћеш се осећати, ја размишљам о томе како ће то моје дело изгледати у очима мојих пратилаца на "инстаграму". Како ћу ЈА изгледати у очима других људи.

ВИДЕТИ СЕБЕ У ОЧИМА ДРУГИХ

Шта то говори о таквим особама?

- Пословица каже да и на руци која дарује ружу остаје мирис руже. Људи воле да замишљају себе у очима других. Гледано на тај начин, удварање је помало себичан чин, али једнако себичан као и уживање у сопственом добром делу, када замишљамо како ће се неко радовати што смо му покосили траву, поклонили нешто вредно што је желео или донирали новац који му је потребан. То је врста задовољства самим собом, што је у реду јер долази као последица истинског доброг дела. Али често видимо наводна добра дела која се толико експлоатишу у циљу сопственог рекламирања да увелико превазилазе поенту доброте. Исто је и са удварањем. Нико не воли да му се неко удвара и да после тога та особа свима препричава своје витешко дело, хвалећи се.

Било је и оних који су за исказивање љубави и просидбу користили и дронове. Како то објашњавате?

- Нажалост, друштвене мреже постављају те ружне стандарде. Као и код улепшавања лица филтерима. Ако се сви око вас улепшавају на тај начин, онда ће ваше природно лице изгледати мање лепо међу њима. Исто је и са удварањима и просидбама. Ако сви младенци имају професионалне фотографије са венчања, онда ваша коју је направио ваш тата својим фото-апаратом не изгледа ни близу тако лепо, па је можда ни нећете ставити на "инстаграм". Али морамо да се боримо против те културе самодовољности и саможивости. Да учимо младе људе да препознају нарцисе међу својим удварачима. То су они који се удварају због тога што себе воле да виде као велике заводнике, а не из жеље да са другом особом остваре блискост.

"Волим те" исписано трагом авиона

Није исто када емоције супротном полу треба да искаже зрео мушкарац, од 40 или 50 година, и они знатно млађи. Шта је својествено једнима, а шта другима?

- Тинејџери су склони театралним делима јер лако бивају заведени туђим примерима и реакцијама околине. Они верују да је то лепо, да је то чин храбрости. Тинејџерима се прашта и егоцентричност јер они још уче ко су и како их други људи виде и природно је да им је то важно. Али како постајемо старији почињемо да ценимо суптилност, искреност и несебичност. Када мушкарац упамти која јела волите и спрема вам их, када се потруди да нађе књигу коју дуго желите да прочитате, када пази на ваше родитеље и помаже им око поправки у кући, када уради, направи, купи нешто што много волите, иако он то никада за себе не би изабрао, нити га то интересује, али ради то јер зна да ће вас тиме усрећити... То је удварање које за три копља може да "прешиша" свако "волим те" исписано трагом авиона.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas