Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
сан

Колико је заиста САН ВАЖАН ЗА ЛЕПОТУ: Пет ствари могу да се десе вашој кожи ако не спавате 8 сати

Сан је изузетно битан фактор и када је изглед и здравље наше коже у питању

1648823906_profimedia-0361075552.jpg
Фото: Профимедиа
Oglas

Поремећаји сна и недовољан квалитет истог све су чешћи широм света. Скоро да не постоји особа која се бар једном није пожалила на лош сан, несаницу, мало сати спавања и одмарања и слично.

Шта све може да поремети наш биоритам? Промена дневне рутине, време проведено крај екрана, конзумација алкохола и никотина, хроничан стрес само су неки од могућих фактора који нам онемогућавају да спавамо квалитетно и довољно.

Али, да ли сте знали како се недостатак сна може одразити на нашу кожу?

Прочитајте још: Коса вам је сува, свака длака иде на своју страну и нема сјај? Многи мушкарци ПОГРЕШНО СУШЕ косу

1. Бледа кожа

Уколико вашем организму не обезбедите довољну количину сна, може доћи до појачаног лучења хормона стреса, односно кортизола. Кортизол може разложити протеине коже задужене за сјај и глаткост. Када спавамо, повећава се доток крви у наше лице, тако да се ћелијама обезбеђује више кисеоника. У супротном, ваше ћелије коже неће имати довољно кисеоника што даље може довести до натечености и бледила.

2. Дехидрираност коже

Када наше тело не добија потребну количину одмора, ремети се и ниво влажности и пХ коже! Наиме, пХ вредност коже може опасти, а то доводи до тога да кожа губи влажност и постаје дехидрирана. Ово је и показала студије спроведена у Кореји пре 2 године која је укључивала 32 жене. Група жена које су спавале свега 4 сата имала је мање еластичну, блеђу и мање блиставу кожу.

3. Подочњаци

Тамне и надуте кругове око очију нико не воли, а ово је најчешћа последица недовољног сна. Подочњаке често узрокује несаница - у том случају крвни судови се шире што деформише изглед те регије лица. Када регуларно спавате, побољшава се доток крви и наше кожа изгледа једрије и свежије.

4. Слабија производња колагена

Ова могућа последица уско је повезана са лучењем кортизола. Наиме, већ смо рекли како мањак сна утиче на појачано лучење хормона стреса. Ако недостатак сна постане хроничан, самим тим постаје и хронично лучење хормона стреса. Кортизол негативно утиче на производњу колагена и еластина у нашој кожи. БЕз довољно колагена и еластина наша кожа постаје тања и почиње да се "гужва". Осим тога, недовољна производња колагена може д учини кртим и беживотним ваше нокте и косу.

Прочитајте још: Модни трендови за даме СА ОБЛИНАМА! Ево шта би требало да носе

5. Знаци старења

Током доброг и квалитетног сна, који траје између 6 и 8 сати, обнављање ћелија се удвостручује, а некад и утростручује! Током вечери много су веће шансе за опоравак оштећених ћелија коже него преко дана. Из тога се закључак сам намеће: кожа ће изгледати старије него што заправо јесте ако не спавате довољно. Овде треба додати да је током ноћи кожа склонија бољем упијању производа за негу и пријемчивија је за креме које наносимо. Ћелије коже ефикасније ће искористити хранљиве састојке из серума, крема и осталих средстава за негу.

Бонус видео:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas