Oglas
· · Komentari: 0
san

Koliko je zaista SAN VAŽAN ZA LEPOTU: Pet stvari mogu da se dese vašoj koži ako ne spavate 8 sati

San je izuzetno bitan faktor i kada je izgled i zdravlje naše kože u pitanju

1648823906_profimedia-0361075552.jpg
Foto: Profimedia
Oglas

Poremećaji sna i nedovoljan kvalitet istog sve su češći širom sveta. Skoro da ne postoji osoba koja se bar jednom nije požalila na loš san, nesanicu, malo sati spavanja i odmaranja i slično.

Šta sve može da poremeti naš bioritam? Promena dnevne rutine, vreme provedeno kraj ekrana, konzumacija alkohola i nikotina, hroničan stres samo su neki od mogućih faktora koji nam onemogućavaju da spavamo kvalitetno i dovoljno.

Ali, da li ste znali kako se nedostatak sna može odraziti na našu kožu?

Pročitajte još: Kosa vam je suva, svaka dlaka ide na svoju stranu i nema sjaj? Mnogi muškarci POGREŠNO SUŠE kosu

1. Bleda koža

Ukoliko vašem organizmu ne obezbedite dovoljnu količinu sna, može doći do pojačanog lučenja hormona stresa, odnosno kortizola. Kortizol može razložiti proteine kože zadužene za sjaj i glatkost. Kada spavamo, povećava se dotok krvi u naše lice, tako da se ćelijama obezbeđuje više kiseonika. U suprotnom, vaše ćelije kože neće imati dovoljno kiseonika što dalje može dovesti do natečenosti i bledila.

2. Dehidriranost kože

Kada naše telo ne dobija potrebnu količinu odmora, remeti se i nivo vlažnosti i pH kože! Naime, pH vrednost kože može opasti, a to dovodi do toga da koža gubi vlažnost i postaje dehidrirana. Ovo je i pokazala studije sprovedena u Koreji pre 2 godine koja je uključivala 32 žene. Grupa žena koje su spavale svega 4 sata imala je manje elastičnu, bleđu i manje blistavu kožu.

3. Podočnjaci

Tamne i nadute krugove oko očiju niko ne voli, a ovo je najčešća posledica nedovoljnog sna. Podočnjake često uzrokuje nesanica - u tom slučaju krvni sudovi se šire što deformiše izgled te regije lica. Kada regularno spavate, poboljšava se dotok krvi i naše koža izgleda jedrije i svežije.

4. Slabija proizvodnja kolagena

Ova moguća posledica usko je povezana sa lučenjem kortizola. Naime, već smo rekli kako manjak sna utiče na pojačano lučenje hormona stresa. Ako nedostatak sna postane hroničan, samim tim postaje i hronično lučenje hormona stresa. Kortizol negativno utiče na proizvodnju kolagena i elastina u našoj koži. BEz dovoljno kolagena i elastina naša koža postaje tanja i počinje da se "gužva". Osim toga, nedovoljna proizvodnja kolagena može d učini krtim i beživotnim vaše nokte i kosu.

Pročitajte još: Modni trendovi za dame SA OBLINAMA! Evo šta bi trebalo da nose

5. Znaci starenja

Tokom dobrog i kvalitetnog sna, koji traje između 6 i 8 sati, obnavljanje ćelija se udvostručuje, a nekad i utrostručuje! Tokom večeri mnogo su veće šanse za oporavak oštećenih ćelija kože nego preko dana. Iz toga se zaključak sam nameće: koža će izgledati starije nego što zapravo jeste ako ne spavate dovoljno. Ovde treba dodati da je tokom noći koža sklonija boljem upijanju proizvoda za negu i prijemčivija je za kreme koje nanosimo. Ćelije kože efikasnije će iskoristiti hranljive sastojke iz seruma, krema i ostalih sredstava za negu.

Bonus video:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas