Oglas
Oglas
· · Коментари: 0

Отварају очи у 2. минуту: Научници открили како изгледа ПРВИ САТ бебиног живота

Овако најчешће изгледа први сат бебиног живота

1659778641_garrett-jackson-oOnJWBMlb5A-unsplash.jpg
Фото: Унспласх
Oglas

Шведски научници посматрали су 28 беба после самог рођења да би уочили кроз какве промене пролазе на самом почетку свог живота. Истраживање је објављено у једном научном магазину, а показало је да се новорођанчад понашају инстиктивно, када су препуштени првим слободним покретима свог тела и првом контакту са мајком.

Ово су неке од промена које се дешавају код беба у првим минутима њиховог живота.

2. минут: Беба се примирује, одмара - уколико је могуће на мајчиним грудима.

2,5. минут: Бебе отварају очи први пут и постепено почињу да померају главу и усне.

8. минут: Бебе постају активније - држе очи отворене дуго. Посматрају мајчине очи и груди, показују да су гладни плачем и усмеравају шаке према уснама.

18. минут: Дете се поново одмара након ових покрета.

36. минут: Бебе почињу да користе своје чуло мириса, још увек се занимају за мајчине груди.

62. минут: Време је за прво дојење! Бебе пију колострум - прво мајчино млеко, које садржи бројне хранљиве материје и молекуле које јачају имунитет. Ово рано сисање стимулише производњу млека и помаже материци да се што пре врати у пређашње стање.

70. минут: Бебе тону у сан и добијају заслужен одмор.

Прочитај још: Идеје за фотографисање НОВОРОЂЕНЧАДИ: Будите креативни и направите незаборавне УСПОМЕНЕ (ФОТО)

Требало би напоменути да је ово истраживање извршено на малом узорку деце и то у Шведској. У овој држави омогућено је да бебе по рођењу имају прилику да се одмарају на мајчиним грудима и уживају у њеном првом млеку, а то није привилегија новорођенчади у целом свету. Ипак, ови резултати сматрају се поузданим показатељем инстинктивног понашања најмлађих. Аутори истраживања истичу да време варира од бебе до бебе, а наведени минути истакнути су као просечне вредности.

БОНУС ВИДЕО:

 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas