Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Чињеница или мит: Може ли сок од лука да помогне при обнови косе?

Лук је, осим здравствених користи, добар и за косу.

1613055601_Depositphotos_31150209_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Лук није само укусан и хранљив за наш организам, већ неки верују да ова биљка може да користи и спољној страни - наиме, коси.

Прочитајте још: Желите дугачку косу? Уведите ТРИ нове рутине

Неке тврдње кажу да он спречава губитак косе, стимулише раст косе, негује косу, има способност умиривања надраженог власишта и ублажава појаву перути. 
То није магични лек!
Упркос ономе што сте можда чули, сок од лука не може да излечи или спречи губитак косе попут ћелавости код мушкараца или алопеције. Можда ће помоћи у регулисању симптома.

Једна мала студија открила је да редовно наношење сока од лука на косу повећава раст косе код људи који пате од губитка косе названим алопеција ареата. Учесници су два пута дневно користили сок од лука. Од 23 пацијента који су применили третман, 20 их је видело раст косе после 2 месеца, а 10 пацијената поновни раст косе након 6 месеци! Па како то функционише? О томе још увек треба расправљати, али нека истраживања указују на висок ниво сумпора у луку, који поспешује циркулацију, смањује упале и чак може подстаћи производњу колагена. Теорија каже да ова сумпорна својства помажу у поновном расту косе и спречавају губитак косе, посебно код људи који имају недостатак минерала.

Прочитајте још: Да ли знате зашто су венчанице беле боје и ко је покренуо тај тренд?

Да ли је погодан за све типове косе?
Ниједна студија о употреби сока од лука у коси није указала на било шта о коси њихових учесника осим ако су патили од алопеције. Стога је нејасно да ли би дошло до различитих резултата за различите типове косе, проблеме или текстуре.

Ово је један од суперједноставних начина да направите сок од лука:

Ево рецепта: Ољуштите 4 главице лука и исецкајте их на комаде. Затим, изгњечие лук док не добијете пасту. Помоћу газе исцедите сок у посуду. Нанесите овај сок директно на власиште и косу или га додајте у шампон. Опционално: можда ћете желети да употребите неколико капи есенцијалног уља да бисте покушали да прикријете мирис, али будите умерени - не више од пет или шест капи. Обавезно направите тест на закрпама пре него што ово у потпуности примените у своју рутину (нарочито ако у мешавину укључујете било која есенцијална уља). И запамтите, да бисте видели резултате, можда ћете га морати свакодневно користити неколико месеци. Да, мораћете да направите залихе лука.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas