· · Komentari: 1
PSIHA

KADA ste poslednji put ČULI TIŠINU i da li znate ZAŠTO je to VAŽNO?

Sećate li se kada ste poslednji put sedeli u potpunoj tišini i kako ste se osećali?

1603548189_Depositphotos_243762062_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto

Nekim osobama u takvim trenucima nije prijatno jer im osluškivanje tišine podstiče negativne misli, izaziva strah, prazninu, usamljenost, bes...

Pročitajte još: Psiholozi tvrde: Partner može da priredi NAJVEĆI STRES u životu. Da li znate KAKAV?

Prejaki zvukovi okoline
Naučnici kažu da sedenje u tišini blagotvorno deluje na ljude i ublažava negativne efekte koje stvaraju prejaki zvukovi kojima smo konstantno izloženi.

Ali koliko god nam se činilo da je tišina neugodna, ona je dobra jer predstavlja trenutak susreta sa sopstvenim mislima. To nam daje priliku da na miru razmišljamo o važnim životnim pitanjima, bolje sagledamo određenu situaciju i donesemo ispravnije odluke.

Tišina je blagotvorna.

Stručnjaci smatraju da svako treba da radi na samospoznaji, ličnom razvoju i meditaciji jer niko osim nas ne može da ispuni prazninu koju osećamo, ni radio, ni televizija, niti društvene mreže, ali ni prijatelji.

Tišina umiruje naš mozak i čini da se osećamo spokojno. Usporavanjem mozga, usporava se i naše disanje. Tišina reparira moždane ćelije, a taj proces započinje posle dva sata provedena u tišini.

Pročitajte još: Ako se BRAK KLIMA rešenje je veoma, VEOMA JEDNOSTAVNO!

Tako postajemo svesniji okruženja i uspevamo da čujemo zvukove koje ranije nismo imali priliku, na primer šum vetra, cvrkut ptica, šuškanje lišća, pucketanje grana... U potpunoj tišini mozak ima priliku da se fokusira na određene stvari bez napora i ometanja. To radimo nesvesno, tako što naš um luta od jedne do druge misle.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.