Oglas
· · Komentari: 0
TESLIN JELOVNIK

ŠTA JE JEO NIKOLA TESLA? Ovo je JELOVNIK slavnog naučnika + RECEPT

Ovo možda niste očekivali, ali to je jeo Tesla.

1603987902_Nikola-Tesla.JPG
Foto: Piksabej
Oglas

Donosimo vam nekoliko zanimljivih podataka iz života slavnog naučnika Nikole Tesle koje je zapisao u svojoj autobiografiji (knjiga "Moji izumi: Autobiografija Nikole Tesle"), ali i njegov dnevni meni koji je, bio objavljen u starom naučnom časopisu Electrical Experimenter, za koji je i sam Tesla pisao nekoliko članaka.

Jelovnik NikoleTesle u ovim spisima izgleda vrlo jednostavno. Za doručak je najčešće pio toplo mleko i jeo jaja koje bi sam spremio, za ručak uglavnom ništa nije jeo, a večerao je stabljike celera, supu, piletinu i krompir uz čašu laganog vina, a za užinu parče sira ili jabuku.

Pročitajte još: SVI JE VOLIMO, a evo kako se pravi čuvena KARAĐORĐEVA ŠNICLA (FOTO)

Stabljike celera bogate su vitaminima i mineralima poput magnezijuma, gvožđa, kalcijuma i kalijuma. Sadrži puno vlakana, a malo masnoća i kalorija, pa se zato preporučuje za regulisanje metabolizma i očuvanje zdravlja organa za varenje.

Celer je biljka koja ima protivupalno i detoksirajuće dejstvo, pa se zato preporučuje kod raznih oboljenja.

Celer snižava krvni pritisak, smanjuje rizik od nekih oblika karcinoma (sadrži luteolin, jedinjenje koje smanjuje rast ćelija raka u pankreasu), smanjuje upale, snižava holesterol, pozitivno utiče na reproduktivno zdravlje muškarca, poboljšava varenje i pomaže kod sagorevanja masnih naslaga.

Pročitajte još: SVI JE VOLIMO, a evo kako se pravi čuvena KARAĐORĐEVA ŠNICLA (FOTO)

Najpoznatiji recept sa stabljikama celera je čisto ceđeni sok ili mućeni smuti od stabljika celera koji se preporučuje pre doručka, ali od ovog lekovitog povrća možete napraviti i ukusnu i zdravu supu.

Foto: Depozit

Recept za supu od celera

Sastojci:

  • 1 crni luk
  • maslinovo ulje
  • 5 stabljika (listova) celera
  • kašika peršuna
  • 2 čena belog luka
  • so, biber

Pročitajte još: Pletena pogača izazov za iskusne domaćice: KORAK PO KORAK (FOTO/VIDEO)

Priprema:

Iseckajte na sitno beli luk, pa ga dinstajte na maslinovom ulju na blagoj vatri sve dok ne dobije zlatkastu boju. Očistite stabljike celera, iseckajte i ubacite u 1,5 litar vode.

Kuvajte celer, pa dodajte izdinstani crni luk. Kada je celer skuvan, posle 20-ak minuta, dodajte i peršun. Kuvajte još 5 minuta, pa procedite, ali sačuvajte supu u kojoj ste celer kuvali.

Ubacite u blender sastojke iz supe i dodajte dva čena belog luka. Dinstajte dok ne dobijete jedinstvenu kremastu masu. Dodajte u krem supu 1 čašu čorbe u kojoj ste kuvali celer, so, biber, pa izmešajte.

Ako želite tečniju supu, dodajte još malo vode. Takoše, u supu možete dodati pavlaku li parmezan, po želji.

 Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas