Oglas
· · Komentari: 0
ZDRAVO MRŠAVLJENJE

Neki od začina TOPE SALO na stomaku, a jedan od njih vam "ubija" glad

Uloga začina u našoj ishrani ne svodi se samo na poboljšanje ukusa, oni su, takođe, vrlo korisni i kada ste na dijeti.

1605258389_Depositphotos_14461467_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

U borbi sa kilogramima i pri usvajanju zdravih navika treba da mislimo na sve, a tražeći zamenu za nepoželjne namirnice, malo ko se seti začina. Začini nam uglavnom koriste da poboljšamo ukus hrane, jer što je dijetalna hrana manje ukusna, manje su šanse da ćemo da uspemo da zdržimo motivaciju i disciplinu. 

Zagrevanje

Zahvaljujući svom sastavu, svi začini donose određene dobrobiti za naš organizam. Reč je o začinima koji podižu temperaturu tela, pospešuju sagorevanje masti i ubrzavaju metabolizam. Time pomažu u smanjivanju masnih naslaga. Naravno, ne preporučuje se samo u vreme dijete, već i u svakodnevnoj ishrani. Većina takvih začina je dostupna i kod nas, pa ne moramo da tražimo egzotične recepte kako bismo ih upotrebili, jer se odlično uklapaju i naša uobičajena jela.

Pročitajte još: Ovaj ZAČIN daje ukus svakom jelu: Da li ga koristite?

Neki začini smanjuju apetit, a povećavaju osećaj sitosti!

Cimet

Ovaj omiljeni božićni začin zapravo je unutrašnja kora drveta iz porodice lovora, a razlikuju se dve vrste: kineski i cejlonski cimet. Osim što je bogat antioksidansima i deluje protiv infekcija, ovaj začin pomaže i u regulaciji šećera u krvi, regulišući proizvodnju insulina. Takođe, smanjuje apetit i daje efekat sitosti duže vreme. 

Pročitajte još: Koje ZAČINE treba korisititi u DEČIJOJ PREHRANI? Stručnjaci daju save

Cimet se kod nas više koristi u kolačima, a u Aziji u glavnim jelima

NJime možete posuti zobenu kašu, pomešati ga sa svežim sirom ili jogurtom. U slanoj varijanti cimet možete da koristite i u marinadi za meso.

Đumbir

Biljka iz porodice ljiljana, poreklom je iz Kine, primarno je poznata po blagotvornom uticaju na probavu i upale, ali je jako dobar u održavanju telesne težine. Naime, đumbir je odličan prirodni lek za glavne uzroke nakupljanja masnih naslaga, a to su prejedanje, manjak vežbanja i stres. 

Pročitajte još: Kako da ovih PET ZAČINA uzgajate KOD KUĆE

Đumbir ograničava proizvodnju kortizona, hormona koji se izlučuje pri hroničnom stresu i može da poveća masne naslage na stomaku
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zizira (@zizira_explorers)

Kurkuma

Još se naziva i indijski šafran, kurkuma je najpoznatiji sastojak slavne mešavine začina i daje joj karakterističnu žutu boju. Koristi se za mnoge zdravstvene probleme, a što je najvažnije sprečava u stvaranju masnih naslaga i podstiče ćelije da stvaraju nove mitohondrije koje razgrađuju hranu. Đumbirom možemo posuti mesto pre pečenja nemasne pileti koja je često u dijetalnim kuvarima, a može se mešati i sa kuvanim jelima, npr. paprikaš, sočivo.

Pročitajte još: OKTOBARSKI DETOKS organizma: 4 ČORBE, 6 sokova i 7 ZAČINA

Može da se koristi i kao napitak kad se pomeša sa vodom ili mlekom

Kajenski biber

Ovaj začin dobija se mlevenjem kajenske papričice koja pripada srednje ljutim papričicama. Kao i ostali termogeni začini, kajenski paparat smanjuje apetit, ubrzava metabolizam i pomaže u gubljenju kalorija, a za sve to zaslužan je njen sastojak kapsaicin. 

Pročitajte još: Jelo će biti UKUSNIJE ako mu dodate ZAČINE na OVAJ način

Crni biber

Začin koji je najmanje egzotičan i najjeftiniji sa ovog spiska, iako se ugzaja u tropskim krajevima, posebno blagotvorno deluje na probavu, a takođe utiče i u suzbijanju masnih naslaga. Čaj od crnog bibera je odličan proizvod za gubitak kilograma. Može da se kombinuje sa mnogim jelima, a ako preterate sa njim, jelu dodajte malo mleka ili jogurta.

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas