Oglas
· · Komentari: 0
SLATKO I ZDRAVO

Da vas ne grize savest: Zdrave zamene za ŠEĆER tokom praznične sezone

Kada kažemo "novogodišnji i božićni praznici", većina nas odmah pomisli na svu tu ukusnu hranu, slanu i slatku, u kojoj uživamo skoro pa mesec dana.

1640874263_cake-g728fcd8d7_1280.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Ipak, čak i u ovom periodu, ma koliko nam nedostižno zvučalo, stručnjaci savetuju da vodimo računa o količini hrane koju tokom dana unosimo, ali i o samim kalorijama.

A šećer, kao što znamo, u nagomilavanju kalorija ima glavnu ulogu. I u ovom slučaju nije samo u pitanju smanjenje kalorija i sprečavanje nagomilavanja kilograma. Rafinisani šećer loše utiče na celokupno zdravlje našeg organizma.

Pročitajte još: Idealan napitak tokom PRAZNIKA: ČAJ koji poboljšava VARENJE po receptu naših baka

Ipak, to ne znači da ne možemo da uživamo u poslasticama, ali na zdraviji način. A kako, otkrivamo vam unastavku.

Kolači, keksići, torte i deserti

Naravno, ove đakonije sastavni su deo praznične trpeze, ali sve te poslastice prepune su šećera. Za početak, prilikom pripreme ovih slatkiša možete prepoloviti količinu šećera iz recepta. I niko neće primetiti, osim vas.

Uz to, umesto rafinisanog šećera možete koristiti kokosov šećer, urme, med ili steviju.

Ovsena kaša ili smuti

Rafinisani šećer sastavni je deo kupovnih ovsenih kaša i smutija. Zato je savet da ih pravite sami, a da za slatki ukus, umesto šećera, koristite med ili javorov sirup. Time ćete utoliti glad za slatkim, sprečiti pad šećera u toku dana i napade gladi.

Praznična pića

Vruća čokolada, punčevi, kuvana vina… pića koja su sastavni deo praznika neretko sadrže dosta šećera. Ipak, količinu šećera (i kalorija) možete smanjiti korišećenjem zamena poput stevije za punč ili pak meda za vruću čokoladu ili kuvano vino. Uz sve to, ukus će biti bogatiji!

Kafa

Velike su šanse da tokom pripreme hrane za praznike ispijate koju šoljicu kafe više, za energiju. Ipak, potrudite se da ne pijete zaslađenu kafu, jer ona utiče na skok šećera u krvi, i nagli pad, koji uzrokuje razdražljivost i glavobolju.

Marinade i prelivi

U salate i pečenja najčešće stavljamo marinade i prelive, koji sadrže šećer. Umesto rafinisanog zaslađivača, probajte med ili javorov sirup.

Grickalice

Kupovne grickalice prepune su aditiva, soli i šećera. Izaberite zdravije varijante poput domaćih kokica, pečenog kukuruza ili leblebije.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas