Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
СЛАТКО И ЗДРАВО

Да вас не гризе савест: Здраве замене за ШЕЋЕР током празничне сезоне

Када кажемо "новогодишњи и божићни празници", већина нас одмах помисли на сву ту укусну храну, слану и слатку, у којој уживамо скоро па месец дана.

1640874263_cake-g728fcd8d7_1280.jpg
Фото: Пиксабеј
Oglas

Ипак, чак и у овом периоду, ма колико нам недостижно звучало, стручњаци саветују да водимо рачуна о количини хране коју током дана уносимо, али и о самим калоријама.

А шећер, као што знамо, у нагомилавању калорија има главну улогу. И у овом случају није само у питању смањење калорија и спречавање нагомилавања килограма. Рафинисани шећер лоше утиче на целокупно здравље нашег организма.

Прочитајте још: Идеалан напитак током ПРАЗНИКА: ЧАЈ који побољшава ВАРЕЊЕ по рецепту наших бака

Ипак, то не значи да не можемо да уживамо у посластицама, али на здравији начин. А како, откривамо вам унаставку.

Колачи, кексићи, торте и десерти

Наравно, ове ђаконије саставни су део празничне трпезе, али све те посластице препуне су шећера. За почетак, приликом припреме ових слаткиша можете преполовити количину шећера из рецепта. И нико неће приметити, осим вас.

Уз то, уместо рафинисаног шећера можете користити кокосов шећер, урме, мед или стевију.

Овсена каша или смути

Рафинисани шећер саставни је део куповних овсених каша и смутија. Зато је савет да их правите сами, а да за слатки укус, уместо шећера, користите мед или јаворов сируп. Тиме ћете утолити глад за слатким, спречити пад шећера у току дана и нападе глади.

Празнична пића

Врућа чоколада, пунчеви, кувана вина… пића која су саставни део празника неретко садрже доста шећера. Ипак, количину шећера (и калорија) можете смањити коришећењем замена попут стевије за пунч или пак меда за врућу чоколаду или кувано вино. Уз све то, укус ће бити богатији!

Кафа

Велике су шансе да током припреме хране за празнике испијате коју шољицу кафе више, за енергију. Ипак, потрудите се да не пијете заслађену кафу, јер она утиче на скок шећера у крви, и нагли пад, који узрокује раздражљивост и главобољу.

Маринаде и преливи

У салате и печења најчешће стављамо маринаде и преливе, који садрже шећер. Уместо рафинисаног заслађивача, пробајте мед или јаворов сируп.

Грицкалице

Куповне грицкалице препуне су адитива, соли и шећера. Изаберите здравије варијанте попут домаћих кокица, печеног кукуруза или леблебије.

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas