Oglas
· · Komentari: 0
VITKI

Naučno dokazano: Nije važno koliko nego ŠTA JEDETE

Gojaznost ne mora nužno da bude rezultat unosa previše hrane u organizam, pokazalo je istraživanje američkih naučnika koji epidemiju gojaznosti u Americi pripisuju prerađenim ugljenim hidratima, koji izazivaju haos u metabolizmu.

1632488013_Dijeta.png
Foto: Depozitfoto
Oglas

Prema grupi stručnjaka, koju predvodi David Ludvig, endokrinolog sa Harvarda i u Bostonskoj dečjoj bolnici, pravi problem nije u konzumaciji prevelike količine hrane.

Pročitajte još: Mirišite maslinovo ulje i bez muke mršavite! (JELOVNIK)

Savremene prehrambene kavike

Oni veruju da su glavni krivci za gojaznost "savremene prehrambene navike koje karakteriše prekomerna konzumacija hrane sa visokim glikemijskim indeksom, posebno prerađenih, brzo svarljivih ugljenih hidrata".

Prerađena hrana utiče na hormone

Objasnili su da konzumiranje velikih količina prerađenih i skrobnih ugljenih hidrata utiče na brojne hormonske i metaboličke promene, koje u telu rezultiraju skladištenjem viška energije u obliku masti.

Pročitajte još: Dijeta PUN TANJIR: 10 namirnica koje možete jesti neograničeno! (MENI)

Kvalitet hrane je bitan, a ne kvantitet

Naučnici tvrde da će kvalitet hrane koju osoba konzumira, a ne njena količina, uticati na to da li će se pojedinac ugojiti i na kraju razviti gojaznost.

Nije važno koliko se jede ako je hrana dobra

Tipični primeri su pomfrit, pečeni krompir, belo testo i pirinač, pahuljice od žitarica i slatka pica. Ova vrsta hrane izaziva hormonski odgovor koji fundamentalno menja naš metabolizam, povećava skladištenje masti, povećanje telesne težine i gojaznost, napisali su naučnici u The American Journal of Clinical Nutrition.

Pročitajte još: Dijeta kojom se gube kilogrami i sprečavaju NADUTOSTi gasovi (JELOVNIK)

Američki stručnjaci tvrde da bismo razumeli epidemiju gojaznosti, moramo da razumemo kako hrana koju unosimo utiče na naše hormone i metabolizam.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas