Oglas
· · Komentari: 0

Danas, na Petrovdan, se sprema ovaj kolač prema starom običaju: Veruje se da donosi sreću

Pravoslavni vernici danas, 12. jula, proslavljaju Petrovdan, praznik posvećen Svetim apostolima Petru i Pavlu

1689153269_shutterstock_159696017.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Još od naših predaka nasledili smo razne običaje i verovanje koja se vezuju za ovaj praznik, a jedan od njih je i običaj sa jabukama.

Na praznik se poklanjaju jabuke, a veruje se da za sreću treba pripremiti kolač, odnosno pitu od jabuka koja se naziva petrovača.

Sastojci:

  • 1 kg jabuka
  • 1 šolja ulja
  • 1 šolja griza
  • 6 kašike šećera (može i smeđi)
  • kore za pitu (mogu i heljdine)
  • cimet
  • 1 kg jabuka
  • šaka oraha

Priprema:

Jabuke oljuštite i izrendajte. Svaki pot uzimajte po 3 kore. Svaku koru poprskajte sa uljem i pospite sa malo šećera, a na treću koru sipajte rendane jabuke, ponovo malo ulja, cimet, dve kašike griza i dodajte malo oraha. Uvijte u rolnu, pa stavite u pleh obložen papirom za pečenje. Ukoliko ne želite, ne morate uvijati u rolne, već ređati samo jednu na drugu. Zatim nožem iseći parčiće, premazati uljem i staviti da se peće na 220 stepeni. Dobijeni kolač možete posuti šećerom u prahu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas