Oglas
· · Komentari: 0
posni recept

PITA SA JABUKAMA NA VODI: Na VELIKI ČETVRTAK ispoštujte posnu trpezu i kada spremate kolače (RECEPT)

Za vas smo odabrali ukusan posni recept kojim možete da se zasladite

1650532407_pjimage---2022-04-21T111301.849.jpg
Foto: Unsplash
Oglas

Na Veliki četvrtak nema veselja, ali ima okupljanja vernika. Kod nekih pravoslavnih naroda i u nekim krajevima Srbije u četvrtak, a ne na Veliki petak, boje se uskršnja jaja, a u Rusiji se mesi uskršnji slatki kolač. Domaća pita sa jabukama je naš predlog za posnu poslasticu.

Sastojci 

  • kore za pitu, 500 g
  • jabuke, 7
  • šećer, 7 kašika
  • vanilin šećer, 1 kesica
  • cimet po ukusu
  • sok od limuna, pola limuna

Pročitajte još: Zdrava PILEĆA DETOKS SUPA sa puno ukusa! Prijaće iscrpljenom organizmu (RECEPT)

Priprema

  1. Postoje dve varijante pite. Prva je sa rendanim svežim jabukama, a druga sa dinstanim jabukama. Kada su u pitanju sveže rendane jabuke, ako imamo domaće neprskane bolje je rendati ih sa korom. Najbolje jabuke za pitu su starinske kiseljare.
  2. Kod sveže stavljenih jabuka u pitu ide ulje jer jabuke ne otpuste dovoljno soka kao kod dinstanja. I sveže jabuke se stavljaju na celu koru. Pospete po kori. Prvo malo ulja i šećera, pa jabuke, pa opet malo šećera i vanile. A dinstane jabuke je najbolje staviti na kraj kora, pa uviti.
  3. Za jedno pakovanje kora od pola kilograma vam je potrebno oko 7 srednjih jabuka, to je malo više od kilograma da ipak bude bogatija. Narendajte jabuke na krupnije. U šerpu stavite prvo rendane jabuke pa dodajte dve kašičice limunovog soka i pet do šest kašika šećera. Možete slobodno koristiti i smeđi šećer. Dodajte i vanilin šećer jednu kesicu i cimet po želji.
  4. Sve izmešajte, pa dodajte jednu malu šoljicu vode. Dinstati na srednjoj vatri oko 10 minuta uz konstantno mešanje. Videćete otpustiće soka, ali ne previše, zato treba mešati. I sad jedna caka. Napravite malo sirupa od šećera i vode i malo korice limuna. Time ćete poprskati kore. Uzmete jednu koru, pa poprskate sirupom, pa malo pospete šećer, tako drugu koru isto, pa isto i treću.
  5. Četvrtu koru pospete šećerom, pa stavite na početak po širini jabuke. Malo sa strane preklopite da ne izlazi fil i uvijte.
  6. I tako napravite 4 jufke ili štapa kako god zvali.
  7. Premažite preostalim sirupom odozgo i pecite na 170 stepeni dok ne porumeni.
  8. Pečeno prekrijte krpom, pa poprskajte vodom i tako ostavite 15 minuta. Isecite pitu na parčiće i stavite preko prah šećer. 

BONUS VIDEO:

 
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas