· · Коментари: 0
посни рецепт

ПИТА СА ЈАБУКАМА НА ВОДИ: На ВЕЛИКИ ЧЕТВРТАК испоштујте посну трпезу и када спремате колаче (РЕЦЕПТ)

За вас смо одабрали укусан посни рецепт којим можете да се засладите

1650532407_pjimage---2022-04-21T111301.849.jpg
Фото: Унспласх

На Велики четвртак нема весеља, али има окупљања верника. Код неких православних народа и у неким крајевима Србије у четвртак, а не на Велики петак, боје се ускршња јаја, а у Русији се меси ускршњи слатки колач. Домаћа пита са јабукама је наш предлог за посну посластицу.

Састојци 

  • коре за питу, 500 г
  • јабуке, 7
  • шећер, 7 кашика
  • ванилин шећер, 1 кесица
  • цимет по укусу
  • сок од лимуна, пола лимуна

Прочитајте још: Здрава ПИЛЕЋА ДЕТОКС СУПА са пуно укуса! Пријаће исцрпљеном организму (РЕЦЕПТ)

Припрема

  1. Постоје две варијанте пите. Прва је са ренданим свежим јабукама, а друга са динстаним јабукама. Када су у питању свеже рендане јабуке, ако имамо домаће непрскане боље је рендати их са кором. Најбоље јабуке за питу су старинске кисељаре.
  2. Код свеже стављених јабука у питу иде уље јер јабуке не отпусте довољно сока као код динстања. И свеже јабуке се стављају на целу кору. Поспете по кори. Прво мало уља и шећера, па јабуке, па опет мало шећера и ваниле. А динстане јабуке је најбоље ставити на крај кора, па увити.
  3. За једно паковање кора од пола килограма вам је потребно око 7 средњих јабука, то је мало више од килограма да ипак буде богатија. Нарендајте јабуке на крупније. У шерпу ставите прво рендане јабуке па додајте две кашичице лимуновог сока и пет до шест кашика шећера. Можете слободно користити и смеђи шећер. Додајте и ванилин шећер једну кесицу и цимет по жељи.
  4. Све измешајте, па додајте једну малу шољицу воде. Динстати на средњој ватри око 10 минута уз константно мешање. Видећете отпустиће сока, али не превише, зато треба мешати. И сад једна цака. Направите мало сирупа од шећера и воде и мало корице лимуна. Тиме ћете попрскати коре. Узмете једну кору, па попрскате сирупом, па мало поспете шећер, тако другу кору исто, па исто и трећу.
  5. Четврту кору поспете шећером, па ставите на почетак по ширини јабуке. Мало са стране преклопите да не излази фил и увијте.
  6. И тако направите 4 јуфке или штапа како год звали.
  7. Премажите преосталим сирупом одозго и пеците на 170 степени док не порумени.
  8. Печено прекријте крпом, па попрскајте водом и тако оставите 15 минута. Исеците питу на парчиће и ставите преко прах шећер. 

БОНУС ВИДЕО:

 
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.