· · Komentari: 0

TURSKI DORUČAK: Tradicija sa bogatom trpezom

U Turskoj se doručak smatra najvažnijim obrokom, kome posvećuju mnogo pažnje

1669277289_shutterstock_1120125377-turski-dorucak-naslovna.jpg
Photo: Shutterstock

Ima na svetu mnogo interesantnih i lepih ulica, ali samo je jedna, ondosno čitav kvart Kahvalti sokagi, gde se nalazi mnogo specijalizovanih restorana, tzv.kahvaltici, koji služe isključivo doručak, i to svakodnevno- u  periodu između 7-14 časova.Ta ulica i kvart se nalaze u Istanbulu, na Bešiktašu, a koliki značaj Turci pridaju prvom i najvažnijem obroku, svedoči količina hrane koja se servira u velikom broju ćasa.
Doručak se na truskom kaže ''kahvalti'', i u bukvalnom prevodu znači ''pre kafe'', dakle- ono što se uzima na prazan stomak, pre ispijanja prvog jutarnjeg aromatičnog napitka. 

Foto: Shutterstock

Turski doručak je poseban ritual koji započinje ispijanjem crnog čaja, koji se najčešće služi u staklenim čašicama u obliku lale.

Pročitajte još: Đumbir jači od prehlade: Idealan napitak za zimske dane

Tradicionalni doručak se može podeliti na 2 dela. Prvi se sastoji od kriški isečenog paradajza i krastavca, serviranih na tanjiru, uz dodatak peršuna, crnih i zelenih maslina, ili namaza od maslina, posluženih u 
malim činijama. Ovaj deo uključuje i nekoliko vrsta sireva, kačkavalja i putera. Potom sledi tanjir sa suhomesnatim proizvodima ( salama i goveđi sudžuk). Uz njih dobijate kuvano jaje, hleb i peciva: đevrek simit ili male pogačice, koje mogu biti samo od testa ili punjene sirom i maslinama.

Drugi deo doručka čine slatke namirnice, i to najčešće: slatko od višanja, krem od čokolade i med sa kajmakom, koji se serviraju takođe u malim šarenim posudicama. Zanimljivo je da se u Turskoj kajmak jede kao dodoatak uz med, i po ukusu se znatno razlikuje od našeg kajmaka, budući da se u procesu njegovog pravljenja ne dodaje so.

Foto: Shutterstock

U nastavku doručka, tzv.prošireni doručak, dobićete pržena jaja, po izboru sa sudžukom ili kavurmom, zatim
uštipke- prazne ili punjene sirom ili pastrmom, kao i menemen- tradicionalno jelo koje se služi isključivo za doručak. Reč je o kajgani sa paradajzom, lukom i paprikom. Potom sledi muhlama- jelo slično našoj palenti, u koju se dodaju kačkavalj i maslac.
Zanimljivo je da se doručak u Turskoj razlikuje od regije do regije, pa se negde jede i burek, koji se razlikuje 
od našeg jer nije mastan. Postoje još i ''su buregi'', odnosno vodeni burek, i cigara burek ( burek sa sirom savijen u obliku cigare), kao i gazleme- tanke palačinke punjene mrvljenim sirom, peršunom i spanaćem. Turci, osim čaja, za doručak piju i ajran, koji se od našeg jogurta razlikuje po tome što je razređeniji, i sadrži više soli.
I kad sve ovo natenane, u društvu dragih osoba, pojedete, tek onda naručujete kafu! Turska kafa je, zbog procesa pripreme 2013.godine uvršćena na Uneskovu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva.

Pročitajte još: Hrana koju treba da IZBEGAVATE ukoliko imate problem sa VARENJEM: Postoje namirnice koje usporavaju ovaj proces

Turski doručak, dakle nije samo prvi i najvažniji obrok u toku dana, već je i poseban oblik turske kulture, prizor za gledanje, kušanje i uživanje!

Menemen

Potrebno od sastojaka: 2 paprike, 2 paradajza, glavica crnog luka, 2 jajeta, malo ulja, so i biber. Na malo ulja propržite sitno seckan luk i papriku. Zatim dodajte oljušten, narezan paradajz. Začinite po ukusu. Dinstajte 5-6min, i zatim dodajte jaja. Poslužite toplo servirano, uz pecivo i jogurt.

Muhlama

Muhlama ili kujmak je tradiconalno tursko jelo, tipično za područje Karadeniz (Crno more). Sprema se u  ''sahanu'', bakarnom sudu sa dve ručke. Ključ autentičnog ukusa su domaći sirevi iz crnomorske regije. Potrebno je: 100g putera, 50g kukuruznog brašna ili fine palente, 100ml vrele vode, 100ml mleka, so po ukusu, 120g kačkavalja, 80g narendanog kefalograviera sira, ili parmezana, nekoliko kapi maslinovog ulja. 
Priprema: Otopite polovinu putera u velikoj šerpi, na srednjoj vatri. Dodajte kukuruzno brašno i dobro promešaje da se sjedini. Postepeno umešajte vruću vodu, mleko i so. Mešajte oko 5min, dok se smesa ne zgusne. Skinite s vatre, dodajte sireve i mešajte dok se ne otope i smesa ne postane glatka. Dodajte nekoliko kapi maslinovog ulja i malo soli.

 

BONUS VIDEO:  

 

 

 

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.