· · Number of comments: 0
NAJBOLJI USKRS IKAD

USKRŠNJI HLEB koji će upotpuniti PRAZNIK - Topi se u ustima, a izgleda SAVRŠENO

Uskršnji hleb je italijanska i grčka tradicija.

1649672958_Screenshot_2.jpg
Photo:Printscreen/delish.com

To je zaslađeno testo sa kvascem i obojenim jajima.

Odlučili smo da Uskrs učinimo još prazničnijim sa posipanjem na vrhu, ali to je potpuno neobavezno! To je zabavna i šarena tradicija koju možete dodati svom stolu. Ovaj hleb možete poslužiti na uskršnjem ručku.

Niste ljubitelj boja za hranu? Umesto toga, isprobajte naš recept za prirodnu boju za jaja!

Za hleb:

  • Sprej za kuvanje
  • 1 šoljica mlakog mleka
  • 1/2 šoljice plus 1 kašičica. šećera, podeljeno
  • 2 1/2 kašičice. ili 1 (0,25 oz.) pakovanje aktivnog suvog kvasca
  • 4 1/2 šoljica višenamenskog brašna, plus još za površinu
  • 2 dcl. soli
  • 2 velika jaja
  • 1/2 šoljice ili (1 štap) putera, omekšan i isečen na kockice
  • Umućena jaja, za četkanje
  • Prskalice, za preliv

Za jaja:

  • 4 velika jaja
  • 1 šoljica  ključale vode, podeljene
  • 2 dcl. destilovano belo sirće, podeljeno
  • Boje za hranu

PROČITAJTE JOŠ: Mesto gde se KUPAJU VILE I VEČNO VEZUJU ZALJUBLJENE: Na ovom mestu stvara se jedan od NAJVEĆIH VODOPADA u Srbiji

Metoda pravljenja

  1. Podmažite veliku posudu sprejom za kuvanje.
  2. U malu činiju ili posudu za tečnost dodajte mleko i 1 kašičicu šećera i pospite kvasac.
  3. Ostavite da odstoji dok ne postane penasto, oko 8 minuta.
  4. U posudi samostojećeg miksera sa kukom za testo pomešajte brašno, preostalu ½ šolje šećera i soli.
  5. Dodajte mešavinu mleka i kvasca i jaja.
  6. Mešajte dok se ne formira veoma mekano testo, oko 5 minuta.
  7. Povećajte na srednje veliku brzinu i dodajte puter kašiku po kašiku, dobro mešajte nakon svakog dodavanja, dok se testo ne odvoji od ivica posude, oko 15 minuta.
  8. Prebacite testo u podmazanu posudu, pokrijte i ostavite da se diže na toplom mestu dok se ne udvostruči 1 do 1 1/2 sata.
  9. U međuvremenu napravite tvrdo kuvana jaja:
  • Stavite jaja u srednju šerpu i pokrijte vodom.
  • Na srednjoj vatri dovedite do ključanja.
  • Pokrijte i isključite ringlu.
  • Ostavite da odstoji 11 minuta, a zatim izvadite iz tiganja i potopite u ledenu vodu.
  1. Podeliti 1 šolju ključale vode između 2 činije.
  2. Dodajte 1 kašičicu sirčeta i željenu boju za hranu u svaku posudu.
  3. Dodajte jedno po jedno jaje i ostavite da odstoji 5 do 10 minuta, u zavisnosti od željene boje.
  4. Koristite šupljinu da biste je izvadili iz posude i ostavite da se osuši na rešetki postavljenoj preko pleha za pečenje.
  5. Zagrejte rernu na 375° i obložite veliki pleh papirom za pečenje.
  6. Na lagano pobrašnjenoj površini podeliti testo na 3 jednaka dela.
  7. Svaki komad umotajte u konopac dužine 90cm..
  8. Stavite užad jedan pored drugog po dužini na pripremljeni pleh.
  9. Gornje krajeve spojite zajedno, a zatim čvrsto upletite užad.
  10. Spojite krajeve da formirate krug i stisnite zajedno.
  11. U pletenicu utisnite obojena jaja, pa poklopite testo i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, oko 30 minuta.
  12. Premažite jajima i pospite na vrhu.
  13. Pecite do zlatne boje, 30 minuta

Jaja su isključivo dekorativna i ne treba ih jesti!

BONUS VIDEO:

 

PRATITE NAS NA INSTAGRAMU i FEJSBU

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.