Oglas
· · Komentari: 0

Dekoracije od ČOKOLADE za torte i kolače koje SAMI možete napraviti uz ove JEDNOSTAVNE TRIKOVE (FOTO)

Dezert ma koliko bio ukusan, on zahteva neku vrstu dekoracije kako bi izgledao što primamljiviji. Jednostavno, uz kolače i torte ide da budu što "kičastiji" kako bi imali što više ukusa u kojima možemo uživati

1651600740_tart-gbfc2c20b4_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Čak i ako ste zavirili u izloge najlepših poslastičarnica naokolo i pomislili: „Nikad to ne bih znala da uradim“, verujte da možete i da je dekorisanje vaših torti i kolača jednostavnije nego što mislite, a mi vam otrkivamo kako!

Pročitajte još: Da li ste čuli za SOMLOI GALUŠKU! Ovaj tradicionalni mađarski slatkiš osvojiće vaša nepca!

Saveti za uspeh:

1.Čokolada se topi u vašim rukama. Za borbu protiv toga, mnogi od ovih recepata zahtevaju brzo rukovanje i odmah stavljanje vaše dekoracije u zamrzivač. 
2. Pregrevanje čokolade u mikrotalasnoj može se desiti vrlo lako. Zato preporučujemo mešanje i proveru svakih 10 sekundi. Pregrejana čokolada će se zaplesti i biti potpuno neupotrebljiva.
3. Otopljena čokolada i voda se ne mešaju. Neka vaše činije, lopatice, boce za ceđenje itd. budu potpuno suve dok radite sa otopljenom čokoladom.

1. Čokoladne ljuspice 

Možda i najjednostavniji način pravljnja čokoladne dekoracije su svakako ljuspice od čokolade. Šta vam je potrebno:

  • 2-3 čokoladice
  • nož za struganje povrća

Tehnika:
Stružite čokoladu nožem za povrće. Široka strana će vam dati veće lokne, dok će vam kraća strana dati mini lokne. Koristite ih da ukrasite bilo koji desert koji volite.
Savet: Ako vam se kovrče raspadaju ili nisu dovoljno velike, uzmite samo veći komad čokolade i napravite mali jači pritisak. 

2. Čokoladne "krhkotine" 

Krhotine su još jedna veoma popularna tehnika ukrašavanja čokoladom. Mogu se koristiti na različite načine i za torte i kolače, a može se koristiti i kao rub od torte. Šta vam je potrebno:

  • Čokolada, u zavisnosti koliko vam dekoracije treba
  • Posuda srednje veličine, pogodna za mikrotalasnu pećnicu
  • Papir za pečenje
  • Lopatica (zakošena oštrica olakšava širenje)
  • Pleh za pečenje srednje veličine

Tehnika: Počnite tako što ćete staviti komad papira za pečenje koji pokriva ceo pleh za pečenje. Zatim dodajte čokoladu u posudu za mikrotalasnu pećnicu. Otopite čokoladu u koracima od 10 sekundi u mikrotalasnoj pećnici, mešajući između svakog koraka od 10 sekundi. Kada se otopi, na papir za pečenje namažite otopljenu čokoladu i raširite je po celom plehu. Nakon toga, stavite pleh za pečenje u zamrzivač na 20 minuta. Kada je čokolada tvrda na dodir, izvadite je iz zamrzivača i radite brzo.

Pažljivo počnite da umotavate papir u tubu. Čućete i osetiti kako čokolada krcka i lomi se. Ovo stvara vaše krhotine. Ukoliko želite komadiće koji izgledaju oštrije i ne želite komadiće koji izgledaju "neobavezno" izlomljeni, možete sami seći čokoladu, naprimer rezačem za picu. 

3. Pisanje čokoladom

Pisanje reči i pravljenje oblika sa čokoladom možda deluje kao najkomplikovanija tehnika, a zapravo je zaista laka. Osim toga, mnogo je lakše pisati otopljenom čokoladom nego pisati unapred pripremljenim tubama za glazuru koje se prodaju u prodavnicama. Šta vam je potrebno:

  • Plastična boca 
  • Čokolada
  • Papir za pečenje
  • Ravna lopatica
  • Pleh za pečenje srednje veličine

Tehnika: Počnite tako što ćete staviti komad papira za pečenje da pokriva ceo pleh. Zatim dodajte čokoladu u posudu za mikrotalasnu pećnicu. Otopite čokoladu u koracima od 10 sekundi u mikrotalasnoj pećnici, mešajući između svakog koraka od 10 sekundi. Radite brzo kada se čokolada otopi. Pomoću lopatice dodajte otopljenu čokoladu u plastičnu bocu. Ovaj korak može biti malo neuredan pa bi trebalo flašu da držite iznad posude dok dodajete čokoladu u bocu. Zatim nežno cedite čokoladu iz boce na pleh u obliku reči i simbola koje želite da nacrtate. Ako želite da poboljšate izgled svog pisanja, uzmite poseban komad papira i odštampajte, napišite ili nacrtajte bilo koji dizajn koji želite da koristite i stavite ga ispod pergament papira. Zamrznite pleh za pečenje sa svojim pisanjem oko 20 minuta tako da postane krut. Sada ste spremni da tankom oštricom vaše čiste lopatice uklonite čokoladu sa papira i koristite je za ukrašavanje. 

4. Čokoladna gnezda

Čokoladna gnezda se mogu koristiti za razne deserte i u raznim prazničnim prilikama. Možete ih napraviti mini da idu na kolače ili veće da idu na torte. A mogućnosti predmeta za postavljanje u gnezda su beskrajne! Korpu možete napuniti voćem ili drugim čokoladicama.  Šta vam je potrebno:

  • 1 posuda male do srednje veličine
  • 1 srednja posuda za mikrotalasnu pećnicu
  • Plastična boca
  • Papir za pečenje
  • Čokolada
  • Ravna lopatica

Tehnika: Prvo pripremite svoju činiju tako što ćete lagano zgužvati papir za pečenje, zatim umotati spoljašnju stranu posude u papir dok ne bude potpuno pokrivena, a zatim je okrenite naopačke. Papir će dobro zadržati svoj oblik iako je malo zgužvan, tako da ne bi trebalo da ga lepite za posudu. Zatim dodajte čokoladu posudu za mikrotalasnu pećnicu. Otopite čokoladu u koracima od 10 sekundi u mikrotalasnoj pećnici, mešajući između svakog koraka od 10 sekundi. Radite brzo kada se čokolada otopi. Koristeći lopaticu, dodajte otopljenu čokoladu u plastičnu flašu. Nežno istisnite otopljenu čokoladu na posudu prekrivenu papirom za pečenjem, kružnim i unakrsnim dizajnom kako biste napravili gnezdo. Zamrznite posudu sa dizajnom gnezda 20-30 minuta dok ne postane kruto na dodir. Zatim okrenite posudu naopako, držeći gnezdo jednom (hladnom) rukom i nežno povlačeći činiju i pergament papir, pazeći da ne pokvarite dizajn. Brzo stavite gnezdo na tortu pre serviranja, jer će čokolada početi da se topi u vašim rukama. Sada korpu napunite voćem ili čokoladom i upotpunite svoju dekoraciju. 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas