Oglas
· · Komentari: 0

Da li ste čuli za SOMLOI GALUŠKU! Ovaj tradicionalni mađarski slatkiš osvojiće vaša nepca!

Ovo je tradicionalni mađarski dezert, koji je vrlo popularan na severu Vojvodine

1651500704_madj.jpg
Foto: Jutjub Printskrin/Bebepiskóta
Oglas

 

Većina poslastičarnica, Somloi Galušku pravi od "ostataka" torti i kolača.

 Pročitajte još: Posni PASULJ na vodi koji traje i po nekoliko dana: Isprobajte PREBRANAC na HILANDARSKI NAČIN (RECEPT)

Originalni recept je nešto zahtevniji i komplikovaniji, te smo našli jednostavniji recept kako bi vam pojednostavili pravljenje ovog tradicionalnog slatkiša: 

Sastojci: 

ŽUTI BISKVIT
4 jaja
4 kašike šećera
4 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo

ČOKOLADNI BISKVIT
4 jaja
4 kašike šećera
3 kašike brašna
1 puna kašika gorkog kakao praha
1/2 kesice praška za pecivo

KREM

2 kesice pudinga od vanile
7 dcl mleka
8 kašika šećera
250 ml slatke pavlake

PUNČ
2.5 dl vode
200 gr šećera
2 narandže
1 dl ruma 

ČOKOLADNI PRELIV
1.5 dl vode
100 gr šećera
200 gr crne čokolade
1 dl ruma 

Pored toga, trebaće vam i: 
100 gr sitno seckanih oraha
2 kesice šlaga
1 manje pakovanje čokoladnih mrvica

Priprema: 

Krem: U 7 dl mleka skuvati puding po uputstvu, prekriti folijom i ostaviti da se ohladi. Izmutiti 250 ml šlaga i sjediniti sa ohlađenim pudingom.

Žuti biskvit:  Odvojiti žumanca od belanaca. Brašno i prašak za pecivo sjediniti pa prosejati. Umutiti belanca, dodati šećer, zatim jedno po jedno žumance. Kad se smesa sjedini dodati brašno, mešajući mikserom na najmanjoj brzini ili vrlo lagano varjačom,kako smesa ne bi spala. U tepsiju, prečnika 25x35, staviti papir za pečenje i izliti smesu. Biskvit staviti u predhodno zagrejanu rernu (180°C) i peći dok blago ne porumeni. Zatim ohladiti.

Kada se sve dobro ohladilo, krećemo sa slaganjem:

Pripremiti dve veće vatrostalne činije. Prvo iskidati čokoladni biskvit, preliti ga punčem, zatim naneti krem, posuti sitno seckanim orasima pa preliti čokoladnim prelivom. Zatim iskidati žuti biskvit, preliti ga punčem, naneti krem, posuti sitno seckanim orasima pa preliti čokoladnim prelivom. Od gore naneti šlag, preliti sa malo čokoladnog preliva i posuti čokoladnim mrvicama.
Ovaj dezert je potrebno dobro ohladiti, a zatim ga kašikom vaditi u činijice pre posluživanja. Prijatno!

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

 

 

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas