Oglas
· · Komentari: 0
saveti zlata vredni

Detaljan vodič kroz MERE BEZBEDNOSTI u KUHINJI, kako bi vaša porodica bila ZDRAVA i izbegla moguće probleme

Svest o bezbednosti kuhinje je ključna tokom pripreme i kuvanja hrane, kao i tokom čišćenja i svakodnevnog života

1657216264_gas-gddfeb207b_640.jpg
Foto: Piksabej
Oglas

Razumevanje opasnosti koje vrebaju u kuhinji i preduzimanje jednostavnih koraka predostrožnosti mogu vam pomoći da izbegnete nesreću ili izložite svoju porodicu neprijatnostima, kao što je trovanje hranom. 

Pročitajte još: Kako da sirova piletina opstane u frižideru do dva dana?

Da biste ostali bezbedni u kuhinji, važno je razumeti potencijalne opasnosti prisutne u ovom delu vašeg doma. Od oštrih noževa do vrućih šporeta, učenje da predvidite i sprečite moguće opasnosti može vam pomoći da zaštitite svoju porodicu.

Pravilno koristite noževe

  • Uvek oprezno rukujte noževima. Izbegavajte ometanja i fokusirajte se na zadatak koji imate.
  • Čvrsto uhvatite dršku noža i položite drugu ruku na nož kako biste sprečili bilo kakav kontakt sa sečivom.
  • Držite noževe naoštrene tako da ne morate da se naprežete dok sečete
  • Kada sečete okrugle predmete, odrežite jednu stranu da bude ravna, a zatim položite ravnu stranu nadole na blok za sečenje. Na ovaj način možete stabilizovati bilo koji predmet koji sečete.
  • Kada uzimate nož, uverite se da ne držite ništa drugo da ne biste slučajno ispustili oštru oštricu.

Pažljivo rukujte toplim jelima:

Topla jela mogu predstavljati rizik ne samo za vas, već i za druge oko vas. Da biste bili sigurni:

  • Ne ostavljajte posuđe na šporetu bez nadzora dok je gorionik uključen. Koristite rukavice za rernu kada skidate vrući poklopac sa posude za kuvanje. Razmislite o okretanju ručki lonca prema unutra ili pod uglom unazad kako ih slučajno ne biste udarili.
  • Kada kuvate vodu, nikada nemojte prepuniti posudu kako biste sprečili da se voda prelije.
  • Kada sipate ključalu vodu iz lonca, vodite računa da imate čistu stazu za pešačenje do sudopera. Uverite se da deca, kućni ljubimci i drugi pojedinci nisu u blizini. Koristite rukavicu za rernu ako je drška lonca vruća i polako sipajte vodu u sudoper kako biste sprečili prskanje.
  •  Koristite dve rukavice za rernu koje vam odgovaraju kako biste uklonili vruće jelo. Uverite se da ste dobro uhvatili vruću posudu pre nego što je podignete. Držite vruću posudu dalje od tela kada hodate sa njom i odmah je stavite na površinu bezbednu za toplotu.

Budite spremni za požare u kuhinji

Niko ne očekuje da će doći do požara u kuhinji. Ali važno je biti spreman u slučaju da se to dogodi. Preduzmite ove korake za rukovanje masnoćom, mikrotalasnom pećnicom, šporetom i električnim požarima:

  • Uvek pazite na hranu koja je na šporetu i još jednom proverite da li ste isključili uređaje kada završite sa njihovom upotrebom.
  • Za vatru u mikrotalasnoj pećnici, šporetu ili pećnici, zatvorite vrata i isključite uređaj. Ako je bezbedno, isključite uređaj. Ako se vatra nastavi ili proširi, odmah pozovite vatrogasnu službu.
  • Držite mali aparat za gašenje požara u vašoj kuhinji za gašenje električnih požara ili drugih požara. Nemojte koristiti vodu za gašenje električnog požara.
  • Koristite šerpu ili sipajte sodu bikarbonu preko plamena da biste ugasili vatru. Voda neće raditi i ne treba je koristiti.
  • Kada kuvate blizu gasnog plamena, izbegavajte da nosite široku odeću koja bi se mogla zapaliti.

Pored opasnosti od toplote i oštrih predmeta, kuhinja predstavlja i bezbednosne brige oko pripreme hrane. Nepravilna priprema hrane može dovesti do trovanja hranom poput salmonele. Koristite ove savete da bezbedno pripremite hranu za sebe i svoju porodicu.

Kupujte sa bezbednošću na umu

Bezbednost hrane zapravo počinje pre nego što stignete u kuhinju. U prodavnici, koristite ove savete da biste vodili svoj proces:

  • Ne kupujte udubljene ili oštećene konzerve.
  • Ne kupujte meso u pocepanom pakovanju ili pakovanju koje curi.
  • Ne kupujte hranu kojoj je istekao rok trajanja.
  • Kada kupujete meso, stavite ga u dodatnu plastičnu kesu pre nego što ga stavite u kolica

Pravilno čuvajte hranu

Način na koji čuvate hranu je takođe važan deo bezbednosti kuhinje. Koristite ova pravila skladištenja da se hrana ne pokvari:

  • Držite temperaturu frižidera ispod 5 stepeni, a zamrzivač ispod nula stepeni.
  • Ostavite hranu u frižideru u roku od jednog do dva sata, u zavisnosti od sobne temperature.
  • Dobro zamotajte meso tako da ne curi na drugu hranu i čuvajte ga na donjoj polici kako ne bi kapalo na drugu hranu.
  • Koristite konzerviranu hranu pre isteka roka trajanja. 

Perite ruke

Dobro operite ruke sapunom i vodom pre nego što počnete da pripremate obrok. Tokom dana, vaše ruke dolaze u kontakt sa raznim bakterijama i virusima koji mogu izazvati bolest. Temeljito pranje ruku smanjuje rizik od širenja ovih bolesti. Ukoliko rukujete sa živim mesom ili ribom, a potom sa povrćem ili voćem, važno je da perete ruke između korišćenja različitih namirnica. 

Odmrznite meso i morske plodove bezbedno

Za pravilno odmrzavanje hrane, savetuje se da hranu odmrzavate u frižideru ili u hladnoj vodi. Posebno savetuju da ne odmrzavate u prostorijama kao što su podrum, mašina za pranje sudova, na kuhinjskom pultu, na otvorenom ili na terasi. 

Izbegavajte unakrsnu kontaminaciju

Meso, riba i živina su podložniji određenim patogenima koji se prenose hranom, tako da je važno držati ovu hranu odvojeno od povrća i drugih proizvoda. Pratite ove smernice da biste izbegli unakrsnu kontaminaciju.

  • Koristite odvojene, čiste daske za sečenje za svaku vrstu hrane. Obavezno koristite plastične daske za sečenje koje možete dezinfikovati u mašini za pranje sudova i koje su u dobrom stanju.
  • Dezinfikujte druge površine hrane nakon pripreme mesa ili ribe. Koristite slab rastvor izbeljivača na radnim pločama.
  • Nakon sečenja mesa, dobro operite ruke.
  • Nikada ne vraćajte kuvanu hranu na isti tanjir koji ste koristili za sirovu hranu.

Kuvajte bezbedno sa uljima

Da biste sprečili povrede:

  • Polako zagrevajte ulje kako biste izbegli prskanje, što može dovesti do manjih opekotina.
  • Kada stavljate hranu u vrući lonac ili tiganj, činite to polako da ulje ne prska.
  • Pazite na hranu koja je na šporetu ili u rerni da biste sprečili zagorevanje. Ako osetite da nešto gori, isključite toplotu i sačekajte nekoliko minuta pre nego što proverite hranu u slučaju da je došlo do male vatre.
  • Kada čistite lonac ili tiganj, prvo ga ostavite da se potpuno ohladi. Ne zaboravite da koristite držače za lonce da proverite temperaturu tiganja i da sprečite opekotine ruku.
  • Kada koristite fritezu, uvek pazite bez napuštanja sobe. Koristite suve ruke kada ga koristite, ne ostavljajte ništa oko, na ili blizu uređaja dok je uključen. Nikada ne perite električne delove friteze kada ste spremni da je očistite da biste sprečili udar, povrede i oštećenje mašine.

Kuvajte hranu temeljno

Iako pileća prsa ili drugo jelo mogu izgledati „gotovo“, nije uvek bezbedno za jelo. Testiranje unutrašnje temperature vaše hrane je bolji način da proverite da li je bezbedna za konzumiranje. Da biste koristili termometar za hranu, umetnite oštar kraj u najdeblji deo mesa bez dodirivanja dna tiganja ili kostiju. Sačekajte da vam termometar očita temperaturu. 

Budite pažljivi prilikom transporta hrane

Ako morate da nosite hranu sa jednog mesta na drugo, koristite hladnjak ili termos kako biste održali hranu na bezbednoj temperaturi. Pravilna upotreba hladnjaka je važna. Napunite hladnjak ili ledeni sanduk ledom ili paketima leda da biste održali hladno okruženje. Čvrsto spakujte hranu i čim stignete na odredište, stavite je u frižider ili na led. Ovo je važno za nekuvano, kao i za kuvano meso.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas