Oglas
· · Komentari: 0

Kako da prepoznate da brašno više nije za upotrebu: Obratite pažnju na ove stvari

Datum koji je ispisan na pakovanju brašna ne mora puno da znači

1686402617_shutterstock_260258060.jpg
Foto: Shutterstock
Oglas

Ukoliko ne provodite puno vremena u kuhinji ili ne spremate često jela sa brašnom, sigurno ste se zapitali koliko dugo može da stoji otvoreno i bude bezbedno za upotrebu.

Brašno je prerađena namirnica, koja sadrži manji procenat vlage. Najbolje bi bilo upotrebiti ga od 6 do 8 meseci nakon datuma ispisanog na ambalaži, dok je celokupno najbolje upotrebljavati 4 do 6 meseci nakon istog.

Rok trajanja možete prodižiti tako što ćete ga držati u frižideru ili u zamrzivaču. Recimo, čuvanjem brašna u frižideru možete mu prodižiti rok i do godinu dana, a držanjem u zamrzivaču i do dve-tri godine.

Takođe, potrebno je da obratite pažnju i na vrstu brašna - obično belo traje najduže, dok ono od celog zrna ili integralno ima nešto kraći rok.

Kako prepoznati da se brašno pokvarilo?

Jedan od najčepćih pokazatelja jeste užegao miris. Ako primetite da je brašno poprimilo taj miris, trebalo bi da ga bacite. Takođe, nesumnjiv pokazatelj jeste promena boje ili plesan. Nije neobično i ako uočite moljce. koji su takođe jedan od pokazatelja.

Toplota i sunčeva svetlost mogu negativno da utiču i pokvare brašno pre vremena i datuma utisnutog na pakovsnju.

Zato bi trebalo da ga čuvate na hladnom i tamnom mestu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas