· · Komentari: 0
primena

Nije samo za pripremu hrane: U kojim još situacijama možemo da koristimo BRAŠNO?

Osim za pripremu hleba i kolača, brašno vam može poslužiti i za zgušnjavanje kremastih sosova i čorbi. Ali ovu trajnu namirnicu korisno je uvek imati pri ruci, ne samo za kuvanje.

1642931562_food-g6b22f0546_1280.jpg
Foto: Pixabay

Gde još možemo da koristimo brašno?

Služi kao suvi šampon

Malo brašna možete iskoristiti da biste očistili kosu “na suvo”, odnosno upili višak masnoće. Pre toga je važno prosejati brašno jer će vam ga tako biti lakše da ga ravnomerno nanesete. Utrljajte prosejano brašno na koren kose pomoću mekane četke za šminkanje. Pustite da brašno odstoji 30 minuta, zatim ga istresite ili iščešljajte iz kose. Najbolje je ovaj korak uraditi u kadi ili tušu tako da ne napravite nered u kupatilu. Brašno će upiti višak ulja s kose i ona će nakon ovog tretmana izgledati mnogo svežije.

Pomoć protiv bubuljica

Da biste se brže rešili bubuljica na licu, pomešajte malo brašna i meda. Prekrijte flasterom i ostavite da deluje preko noći. Ujutro isperite i bubuljica bi trebalo da bude znatno manja zahvaljujući umirujućem delovanju meda i brašnu, koje će je isušiti.

Pročitajte još: Kako da napravimo hrskav krompir bez korišćenja rerne? Nekoliko sastojaka za savršen ukus

Za sazrevanje avokada

Ako imate avokado koji još nije sasvim zreo, možete upotrebiti brašno kako biste ubrzali proces zrenja. Stavite avokado u papirnatu kesu i pokrijte ga brašnom i ostavite oko 24 sata. Avokado bi nakon toga trebalo da bude spreman za jelo.

Odbija mrave

Poznato je da so odbija mrave, ali sličan efekat ima još i brašno. Zato – uočite li mrave negde u kući, pospite to područje brašnom. Mravi ne vole praškastu strukturu ni ukus brašna, pa će izbegavati to područje.

Čisti masnoće

Pospite brašno po prolivenom ulju ili nekoj drugoj masnoći i biće vam lakše da ga pokupite. Pazite da to ne činite rukama ako je ulje još vruće.

Odlično za oblikovanje

Brašno nije samo praktično – može biti i zabavno! Upotrebite brašno i malo ulja za bebe kako biste dobili ‘testo’ za oblikovanje poput plastelina, koji deca vole. Pomešajte 8 šoljica brašna sa šoljicom bebi ulja. Osetiće se da je smesa od brašna, ali možete je oblikovati u koji god oblik želite.

 Napravite domaći lepak

Pomešajte brašno i vodu u jednakoj razmeri i mešajte dok ne postane glatko. Smesa bi trebalo da bude kao za palačinke. Sipajte je u šerpicu i zagrevajte na srednjoj temperaturi. Konstantno mešajte dok ne proključa pa sklonite s vatre i pustite da se ohladi. Čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi i nanosite četkicom.

Pročitajte još: Odmah ga BACITE: Ovo su znaci da je KROMPIR pun TOKSINA

Očistite bakar

Pomešajte brašno i so u jednakoj razmeri s dovoljno sirćeta da se formira pasta. Nanesite pastu na površinu od mesinga ili bakra i pustite da odstoji dok se ne osuši. Isperite predmet toplom vodom i biće čist i sjajan.

Osvežite karte za igru

Stari špil karata možete osvežiti brašnom. Stavite karte u kesicu s puno brašna, zatvorite i dobro protresite kako bi prekrilo sve karte. Brašno će upiti nečistoće poput vlage i masnoća i biće ih lakše ukloniti čistom, suvom krpicom.

Daje sjaj posuđu

Nakon čišćenja svojih uređaja od nerđajućeg čelika, možete upotrebiti malo brašna kako biste ih ispolirali. Samo pospite malo brašna na čistu suvu tkaninu i izglancajte aparate kako bi zablistali.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.