· · Komentari: 0
rešenje

Ovako se pravilno pripremaju tegle za zimnicu: Zaštitite hranu od propadanja

Da vam ne bi propala cela zimnica, vodite računa o higijeni i pravilima sterilizacije tegli. Dok pripremate zimnicu, obavezan korak je i sterilizacija staklene ambalaže u koju ćete smestiti vaš ajvar, džem i druge namaze ili kiselu turšiju.

1631884646_Depositphotos_54967887_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Ovaj korak nikako ne smete da preskočite, jer ako flaše ili tegle ne budu 100 odsto čiste, čitav trud može da vam propadne.

Naše bake odavno su smislile sjajan način sterilizacije ambalaže za turšiju, a što je od svega najbolje, ne zahteva mnogo ni truda, ni vremena, ni veštine.

Prvi korak je da staklene tegle i flaše dobro operete deterdžentom za sudove koji inače koristite. Kad se kratko ocede, lagano ih prebrišite čistom pamučnom kuhinjskom krpom, koja ne ostavlja dlačice.

Pročitajte još: Torta za vikend pred nama: Sastojci su jednostavni i lako se pravi (FOTO/VIDEO)

Treći i poslednji korak jeste da zagrejete rernu na maksimalno 100 stepeni, poređate tegle u pleh tako da im otvor bude okrenut nadole, i stavite ih da se greju 15-20 minuta.

Pažljivo ih izvadite iz rerne (staklo će biti vrelo) i krenite na punjenje dok su tegle još tople.

Neke domaćice vole da se potpuno osiguraju, pa prethodno stavljaju tegle u ključalu vodu da se kratko "prokuvaju", pa tek onda stavljaju u rernu. Na ovaj način možete da izbegnete brisanje krpom - toplota rerne će osušiti preostalu vodu.ž

Pročitajte još: Ostalo vam je zimnice? Napravite ukusnu čorbicu od PEČENIH PAPRIKA (RECEPT)

Savet plus: Savremene domaćice za sterilizaciju posuđa koriste mašinu za suđe. Pojedine mašine imaju opciju sterilizacije, a ukoliko nemaju, onda svakako tegle uključite na program koji suđe pere na temperaturi od 70 stepeni Celzijusa. Nakon pranja tegli u mašini, možete bezbedno sipati zimnicu u njih.

Za dodatnu sterilizaciju, tegle napunjene zimnicom možete opet da stavite u mašinu za suđe pa uključite na najjači program, tj. sa najvišom temperaturom, ali bez praška za pranje suđa.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.