· · Komentari: 0
SAVET

Ovih 7 PRERAĐENIH namirnica su zapravo DOBRE za vaše zdravlje

Verovatno smo svi odrasli slušajući kako prerađena hrana nije dobra za nas i kako je celovita, sirova hrana bolja alternativa.

1618387487_Depositphotos_22557237_s-2019.jpg
Foto: Depozit

Nemamo uvek vremena ili novca za pripremu dobrih i zdravih obroka, ali moguće je odabrati hranu koja je prerađena i zdrava u isto vreme. Iako su namirnice na sledećem popisu na neki način promenjene, još uvek sadrže veliku količinu hranjivih materija stoga neke dosad verovatno niste ni smatrali prerađenima.

Pročitajte još: Želite savršen doručak? Pripremite ga prema horoskopskom znaku

Grčki jogurt

Svi jogurti su odličan izvor kalcijuma, kalijujma i ostalih važnih nutrijenata, međutim grčki jogurt je posebna vrsta. Gušći je i kremastiji od običnih jogurta zbog manjeg udela surutke, ne sadrži dodane šećere i ima veći udeo proteina zbog čega ćete duže ostati siti.

Pasulj iz konzerve

Iako sušeni pasulj u sebi sadrži više hranjivih materija i manju količinu natrijuma od pasulja iz konzerve, konzervirana varijanta i dalje je zdrav dodatak brzinskom obroku. Kako bi smanjili količinu natrijuma, a da pritom ne žrtvujete hranjive materije, odaberite varijantu bez soli.

Pročitajte još: Nikako u kesu, nikada pored kolege. Trovanje od sira je opasno, evo kako se pravilno čuva

Maslac od kikirikija

Sa čak 180-210 kalorija po porciji, maslac od kikirikija ne čini se kao preterano zdrava opcija. Međutim, sadrži vlakna i proteine stoga ćete duže vremena biti siti. Maslac od kikirikija sadrži masti koje su dobre za vaše srce, i bogat je hranjivim materijama koje mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Riba iz konzerve

Foto: Piksabej

Iako riba iz konzerve i sveža riba sadrže slične količine nutrijenata, postoje neke koristi koje možete dobiti samo konzumacijom ribe iz konzerve. Na primer, nedavna studija otkrila je da losos iz konzerve sadrži veću količinu omega-3 masnih kiselina nego sveži losos.

Pročitajte još: Kako do jake ŽUTE BOJE jaja? Okrenite se prirodnim receptima, uzmite KURKUMU

Humus

Humus je jednostavan namaz pripremljen od leblebije, maslinovog ulja, limunovog soka i soli. Sadrži veliku količinu proteina i gvožđa koji će vam pomoći da obuzdate glad i da povećate nivo energije, a to vam može pomoći pri gubitku neželjenih kilograma.

Marinara sos

Ovaj prerađeni sos od paradajza obično se koristi kao sos za testeninu, i odličan je izvor korisnih materija uključujući vitamine C i A, ako i gvožđe. Prema nekim istraživanjima, marinara sos može da umanji rizik od hipertenzije kod osoba sa dijabetesom tipa 2.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.