· · Komentari: 0
SAVETI

Pravilno čuvanje belog luka kako bi što duže zadržao svežinu

Beli luk odlično ide uz mnoga jela, a veoma je dragocen i za naše zdravlje zbog čega ga lekari posebno preporučuju zimi i u vreme sezonskog grupa i virusa

1634723142_beli-luk.jpg
Foto: Depositphoto

Da bi što duže zadržao svežinu treba ga dobro čuvati, baš kao i začinsko bilje poput bosiljka, origana i žalfije.

Pročitajte još: Znate li kako se pravilno jede PARMEZAN? Italijani koriste pravilo TRI KORAKA

Jedan od načina je da beli luk držite u pletenoj korpici ili mrežastoj vreći, na temperaturi od 15 do 18 stepeni, pri blagoj vlažnosti.

Drugi vid čuvanja je u frižideru, i to u delu koji je namenjen za voće i povrće. Beli luk treba upotrebiti čim ga izvadite iz frižidera. Ukoliko ga ostavite duže na sobnoj temperaturi, ubrzo će početi da se raspada. Možete ga usitniti u blenderu, zatim spakovati u posudice za led i zamrznuti, a po potrebi izvaditi kockicu-dve i staviti u jelo tokom kuvanja.

U blender možete dodati i malo maslinovog ulja i začina poput ruzmarina ili bosiljka, pa time začiniti hranu. Možete ga ispeći u rerni, a kada poprimi smeđu boju i dobro se ohladi, stavite ga u plastičnu posudicu i zamrznite.

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.