· · Number of comments: 0

Saveti uz koje namirnice mogu da budu duže sveže: Šta treba uraditi sa mlekom, a kako upakovati sir?

Svakodnevno se suočavamo sa bacanjem velike količine hrane

1662890264_hd-wallpaper-g35f0218e6_1280.jpg
Foto: Pixabay

Ovo se dešava u gotovo svakoj kući, nekada kupimo previše namirnica, pa im istekne rok dok stignemo da ih pojedemo.

Posotje mali trikovi koje možemo da uvedemo i da maksimalno iskoristimo ono što imamo na zalihama umesto da kupujetemo nove namirnice.

Posolite otvoreno mleko

Zvuči čudno, ali postoji razlog. Otvoreno mleko može da ostane sveže između četiri i deset dana. Dodavanje samo prstohvata soli pakovanju odmah nakon otvaranja može da pomogne da ostane sveže tokom dužeg perioda. So je konzervans, tako da pomaže u zaustavljanju rasta bakterija. Takođe je u tako maloj koncentraciji da ga nećete ni primetiti u jutarnjoj šoljici. Međutim, obavezno dobro protresite pakovanje.

Pročitajte još: Trik koji će oduševiti domaćice: Evo kako na brz i jednostavan način da omekšate meso

Čuvajte mleko u najhladnijem delu frižidera

Takođe ne bi trebalo da čuvamo mleko u vratima frižidera, jer je to zapravo najtopliji deo frižidera. Ako možete, čuvajte mleko na zadnjoj strani srednjih ili viših polica, gde će biti bliže sistemu za hlađenje. Hladno mleko traje mnogo duže od toplog mleka!

Umotajte tvrdi sir u papir za pečenje

Plastična ambalaža "guši" sir, što može da utiče na rok trajanja. Umesto toga umotajte tvrdi sir u papir za pečenje. Ovo sprečava da se sir isuši, ali i zadržava višak vlage i sprečava rast buđi. Tvrdi sir obično može da traje i do četiri nedelje ako se pravilno čuva u frižideru.

Operite povrće sirćetom

Pranje povrća sirćetom čisti mnogo bolje od vode. Sirće dezinfikuje, čisti i uklanja sve bakterije, a i duže održava hranu svežom. Ipak, ne treba da sipamo sirće po celom voću ili povrću. Umesto toga, napravite rastvor koji je 1:3 u odnosu sirćeta i vode u posudi. Ostavite povrće u smesi 15 minuta, a potom dobro isperite i osušite.

Pročitajte još: Greška koju svi pravimo: Da li znate kako se pravilno seče hleb

Držite banane odvojeno od drugog voća

Svako voće proizvodi određeni nivo gasa poznat kao „etilen“. Neki proizvode više od drugih, to su jabuke, breskve, kruške, dinje i avokado. Banane proizvode veću koncentraciju kada su spremne za sazrevanje kako bi se ubrzao proces zrenja, što ubrzava sazrevanje obližnjeg voća.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Post a Comment
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.