· · Komentari: 0
POSLASTICA

Znate li kada palačinke treba okrenuti na drugu stranu? Otkrivena tajna iskusnih kuvara (Foto/Video)

Nedeljom ujutru je najteže otrčati do pekare i kupiti doručak, a ovaj jednostavan recept za palačinke može da zameni i najukusnije pecivo

Palacinke.jpg
Foto: A. M.

Brzo se pravi, a ukusniji je od mnogih kolača!

Rasprava da li "debele" palačinke treba zvati "američke" ili "ruske bline" nikada neće dobiti epilog, što nije razlog da se ukućani obraduju ovom poslasticom.

Pročitajte još: Jak doručak doprinosi smanjenju kilograma, ali to nisu jedine blagodeti ovog pravila

Postoji nekoliko recepata za "debele" palačinke, a preporučujemo najjednostavniji i bezbroj puta isproban. Palačinke mogu biti slatke, ali i slane sa kačkavaljem, sirom, šunkom i bezbroj drugih mogućnosti.

Mogu biti i slane
Foto: A. M.

Sastojci za dve osobe:

  • 1 jaje
  • 1 čaša jogurta
  • 1 čaša jogurta
  • 125 grama brašna
  • kašika šećera
  • prstohvat soli
  • prstohvat praška za pecivo

Priprema:

Pomešaju se brašno, žumace, jogurt i mleko koje se sipa tek kada se oceni gustina.

Okreću se kada se pojave mehurići Foto: A. M.

Naime, smesa za palačinke ne sme da bude pregusta, ali ni previše tečna, jer će se razlivati po tiganju i palačinke neće biti lepog, okruglog oblika. U posebnu posudu se mikserom izmuti belance, jer kada se, na kraju, umeša smesa će postati vazdušasta zahvaljujući čemu će palačinke biti lepe debljine.

Neko čačkalicom proveri da li je gotova, ali mehurići su najpouzdaniji znak.

Tiganj se namaže uljem, može i buterom, ali ne sme da bude vreo kao za klasične palačinke. U veliki tiganj može da se peče po nekoliko palačinki u isto vreme.

Najveća "enigma" prilikom pečenja ovih palačinki je kada su gotove? Neke domaćice isprobaju čačkalicom, ali ovaj sistem je previše komplikovan, a palačinke se brzo peku. Najjednostavnije je gledati u palačinke i čim se pojave mehurići - to je pouzdan znak da treba da se okrenu na drugu stranu.

Pošto se ove palačinke peku brzo treba voditi računa da ringla ne bude previše vrela, je mogu brzo da izgore. Za razliku od običnih palačinki tiganj se ne podmazuje toliko često zejtinom. Ispečene palačinke se stavljaju jedna na drugu da bi zadržale toplotu i da se ne bi stvorila korica.

Pročitajte još: Ovaj kolač se pravi za 7 minuta i košta 70 dinara

Palačinke se mogu jesti i slane i slatke, a i kada se pospu narendanim kačkavanjem i namažu majonezom šećer se u testu ne oseća mnogo.

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.