Oglas
· · Komentari: 0
SAVETI

Odličan i koristan vodič za sve koji žele da postanu vegetarijanci

Ako želite da promenite ishranu pročitajte nekoliko korisnih saveta.

1609334575_Depositphotos_15845659_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Tokom poslednjih nekoliko godina, jelo zasnovano na biljkama dobija sve veću popularnost.

Pročitajte još: Od pređela do slatkiša: Šta čini srpsku trpezu za NOVOGODIŠNJE VEČE?

Zapravo, istraživanje kompanije "Nielsen" iz 2017. polazalo je da je 39% Amerikanaca pokušava da jede sve više hranu biljnog porekla. I to sa dobrim razlogom: Vegetarijanska ishrana - ukorenjena u biljnoj hrani - nudi obilje zdravstvenih blagodati, od smanjenja rizika hroničnih bolesti do promovisanja uravnoteženog rada creva.

Plan vegetarijanske ishrane:

Pre nego što naučite kako da postanete vegetarijanac, trebali biste da znate šta podrazumeva ova ishrana. Generalno, neko se pridržava ovakve ishrane uglavnom će jesti biljnu hranu i izbegavaće životinjske proteine, uključujući mesto i morske plodove, ali će jesti jaja i mlečne proizvode.

Pročitajte još: Kiseli kupus je zdrav, ali ako se jede u većim količinama može da izazove ove probleme!

Počnite polako i mirno

Jednom kada odlučite koje životinjske proizvode želite da zadržite u obroku, vreme je da započnete sa vegetarijanskim dijetalnim planom. Prvi korak: Dobro i pažljivo pogledajte hranu na tanjiru. Ako obično jedete tri vrste povrća nedeljno, pojačajte taj unos od pet do šest u naredne dve nedelje. Od tada nastavite polako da jedete više biljne hrane (povrće, voće, integralne žitarice, pasulj i mahunarke, orašaste plodove i seme) sve dok vam celokupna ishrana ne bude bilja.

Vrste ishrana
Postoje i druge male varijacije u ishrani, uključujući lakto-vegetarijansku (osoba koja jede biljnu hranu i mlečne proizvode, ali ne i jaja) i ovo-vegetarijansku (neko ko jede biljnu hranu i jaja, ali ne i mlečne proizvode). Ovo se ne sme mešati sa veganskom ishranom, koja generalno eliminiše sve proizvode životinjskog porekla, uključujući meso, živinu, ribu, mlečne proizvode, jaja, a ponekad i druge proizvode životinjskog porekla, poput meda.

Zamenite meso za pasulj. Kada tek počinjete, važno je da razmišljate o biljnoj hrani koju možete da korisite umesto mesa. Ako volite supu od pilećih rezanaca, napravite supu od razanaca od leblebija, a ako jedete mleveni goveđi takos, napravite takos od leće.Generalno, crni pasulj i sočivo su dobre zamene za mlevenu govedinu, leblebije rade kao piletina, a tofu - napravljen od soje - može da zameni meso u sendvičima.

Pročitajte još: Mali trikovi za zdrav obrok: Kako da pržena hrana postane zdravija?

Pasulj je prepun proteina i vlakana, ključnih hranljivih sastojaka koji pomažu da se osećate sito. Osim toga, što više pasulja pojedete, to ćete dobiti više rastvoriljivih i nerastvorljivih vlakana i više prirodnih antioksidanata koje ćete potrošiti, a sve to, ne samo što će vam prirodno poboljšati zdravlje, već će takođe pomoći i u smanjenju hroničnih bolesti.

Ne plašite se ugljenih hidrata: Povrće i pasulj mogu se pohvaliti sa dosta ugljenih hidrata. Npr. jedan srednji krompir ima 25 gr ugljenih hidrata, dok pola šolje crnog pasulja sadrži 20 grama. 

Pročitajte još: Kako brzo odmrznuti meso, povrće i voće?

Vodite računa o proizvodima od veštačkog mesa. Treba biti pažljiv i potražiti proizvode koji sadrže visokokvalitetne sastojke, koji su minimalno obrađeni i koji sadrže minimalnu količinu dodate soli.

Foto: Depozit

Dugo je postojala zabluda da vegetarijanci i vegani ne mogu da jedu dovoljno proteina. To je zabluda. Biljke imaju proteina i to više od životinjskih jer sadrže vlakna. Porcija crnog pasulja bogatog vlaknima sadrži 7,6 grama proteina, dok jedno pileće krilce ne sadrži vlakna i otprilike istu količinu proteina. 

Pročitajte još: Uz pomoć ova TRI NAČINA proverite jesu li jaja sveža

Budite spremni na kopromise. Usvajanje vegetarijanske ishrane nakon decenija jedenja pice, mesa itd. može da bude ne teško samo za vas, nego i za vašu porodicu. Stoga može da dođe do određenih nesuglasica oko spremanja hrane i usklađivanja ishrane sa ostalim članovima porodice. Preporučljivo je da se usredsredite na obroke u kojima celo domaćinstvo uživa, ali da ih na neki način prilagodite vegeterijanskoj ishrani, npr. klasični vege-burgeri.
 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas