Oglas
Oglas
· · Коментари: 0
САВЕТИ

Одличан и користан водич за све који желе да постану вегетаријанци

Ако желите да промените исхрану прочитајте неколико корисних савета.

1609334575_Depositphotos_15845659_s-2019.jpg
Фото: Депозит
Oglas

Током последњих неколико година, јело засновано на биљкама добија све већу популарност.

Прочитајте још: Од пређела до слаткиша: Шта чини српску трпезу за НОВОГОДИШЊЕ ВЕЧЕ?

Заправо, истраживање компаније "Ниелсен" из 2017. полазало је да је 39% Американаца покушава да једе све више храну биљног порекла. И то са добрим разлогом: Вегетаријанска исхрана - укорењена у биљној храни - нуди обиље здравствених благодати, од смањења ризика хроничних болести до промовисања уравнотеженог рада црева.

План вегетаријанске исхране:

Пре него што научите како да постанете вегетаријанац, требали бисте да знате шта подразумева ова исхрана. Генерално, неко се придржава овакве исхране углавном ће јести биљну храну и избегаваће животињске протеине, укључујући место и морске плодове, али ће јести јаја и млечне производе.

Прочитајте још: Кисели купус је здрав, али ако се једе у већим количинама може да изазове ове проблеме!

Почните полако и мирно

Једном када одлучите које животињске производе желите да задржите у оброку, време је да започнете са вегетаријанским дијеталним планом. Први корак: Добро и пажљиво погледајте храну на тањиру. Ако обично једете три врсте поврћа недељно, појачајте тај унос од пет до шест у наредне две недеље. Од тада наставите полако да једете више биљне хране (поврће, воће, интегралне житарице, пасуљ и махунарке, орашасте плодове и семе) све док вам целокупна исхрана не буде биља.

Врсте исхрана
Постоје и друге мале варијације у исхрани, укључујући лакто-вегетаријанску (особа која једе биљну храну и млечне производе, али не и јаја) и ово-вегетаријанску (неко ко једе биљну храну и јаја, али не и млечне производе). Ово се не сме мешати са веганском исхраном, која генерално елиминише све производе животињског порекла, укључујући месо, живину, рибу, млечне производе, јаја, а понекад и друге производе животињског порекла, попут меда.

Замените месо за пасуљ. Када тек почињете, важно је да размишљате о биљној храни коју можете да корисите уместо меса. Ако волите супу од пилећих резанаца, направите супу од разанаца од леблебија, а ако једете млевени говеђи такос, направите такос од леће.Генерално, црни пасуљ и сочиво су добре замене за млевену говедину, леблебије раде као пилетина, а тофу - направљен од соје - може да замени месо у сендвичима.

Прочитајте још: Мали трикови за здрав оброк: Како да пржена храна постане здравија?

Пасуљ је препун протеина и влакана, кључних хранљивих састојака који помажу да се осећате сито. Осим тога, што више пасуља поједете, то ћете добити више раствориљивих и нерастворљивих влакана и више природних антиоксиданата које ћете потрошити, а све то, не само што ће вам природно побољшати здравље, већ ће такође помоћи и у смањењу хроничних болести.

Не плашите се угљених хидрата: Поврће и пасуљ могу се похвалити са доста угљених хидрата. Нпр. један средњи кромпир има 25 гр угљених хидрата, док пола шоље црног пасуља садржи 20 грама. 

Прочитајте још: Како брзо одмрзнути месо, поврће и воће?

Водите рачуна о производима од вештачког меса. Треба бити пажљив и потражити производе који садрже висококвалитетне састојке, који су минимално обрађени и који садрже минималну количину додате соли.

Фото: Депозит

Дуго је постојала заблуда да вегетаријанци и вегани не могу да једу довољно протеина. То је заблуда. Биљке имају протеина и то више од животињских јер садрже влакна. Порција црног пасуља богатог влакнима садржи 7,6 грама протеина, док једно пилеће крилце не садржи влакна и отприлике исту количину протеина. 

Прочитајте још: Уз помоћ ова ТРИ НАЧИНА проверите јесу ли јаја свежа

Будите спремни на копромисе. Усвајање вегетаријанске исхране након деценија једења пице, меса итд. може да буде не тешко само за вас, него и за вашу породицу. Стога може да дође до одређених несугласица око спремања хране и усклађивања исхране са осталим члановима породице. Препоручљиво је да се усредсредите на оброке у којима цело домаћинство ужива, али да их на неки начин прилагодите вегетеријанској исхрани, нпр. класични веге-бургери.
 

Пратите нас на ИНСТАГРАМУ и ФЕЈСБУКУ

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Пошаљи коментар
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas