· · Komentari: 0
UREĐENJE DOMA

Pravilan izbor PLOČICA pravi veliku razliku u vašem domu: Evo kako da se opredelite između najpopularnijih materijala (FOTO)

Izaberite savršene pločice za vaš prostor.

1626091282_kitchen-3266752_1920.jpg
FOTO: Piksabej

Ako nikada ranije niste preduzeli projekat popločavanja kuhinje, kupatila ili druge sobe, možda ćete biti iznenađeni koliko različitih vrsta pločica vam je na raspolaganju. Keramičke i porcelanske pločice su najpopularnije, ali postoje i staklene pločice, cementne pločice, metalne pločice i kamene pločice - da nabrojimo samo neke. 

Pročitajte još: Pet FENG SHUI pravila za privlačenje novca koje možda niste znali!

Otkrijte koje su pločice najbolje za svaku vrstu kućnih projekata kako biste se uverili da ćete izabrati prave za godine koje dolaze.

1. Keramičke pločice

Keramičke pločice su jedna od najčešćih vrsta pločica koje se mogu naći u kući, jer su pogodne za mnoge primene. Povećana izdržljivost čini keramičke pločice savršenima za bilo koju sobu u kući, kao što su kuhinje, kupatila ili ulaz. Lako se instaliraju, čiste i dolaze u stotinama stilova koji odgovaraju bilo kojem dizajnu. Kao bonus, ako želite da renovirate sa malim budžetom, keramika nudi sjajnu cenu.

Prilikom kupovine, proverite broj serije keramičkih pločica kako biste bili sigurni da ćete imati čist, ujednačen krajnji rezultat. Pored toga, uverite se da razumete razliku između glaziranih i neglaziranih. Iako neglazirane daju umetnički, rustični izgled, glazirane keramičke pločice pružaju veću zaštitu za dugotrajnije podove.

2. Porcelanske pločice

Druga najčešća vrsta pločica je porcelan koji se razlikuje od keramičke pločice. Privlačnost porcelana dolazi zbog njegove sposobnosti da oponaša prirodni kamen, ciglu ili drvo - i to bez ikakvog održavanja. Dobijate elegantan završetak bez održavanja i prilagođavanja vremenskim uslovima. Pored toga, budući da je to višenamenska pločica, dolazi u različitom dizajnu, bojama i stilovima kako bi se omogućila svestranost prilikom dizajniranja prostora.

Porcelan se može koristiti čak i na otvorenom, jer se neće smrznuti, izbledeti ili ispucati. Ostale primene za porcelanske pločice uključuju pločice za kupatilo ili kuhinju, površine sa velikim prometom i kuhinjske pozadine. Najveći nedostatak porcelanskih pločica je taj što ugradnja može biti nezgodna. 

3. Cementne pločice

Cementne pločice postoje od 19. veka i trenutno doživljavaju povratak u modernom dizajnu enterijera. Cementne pločice su izuzetno svestrane i mogu vam pružiti neverovatne uzorke i boje. S obzirom da su pločice izuzetno porozne, patina se vremenom može razviti na njima. Takođe se mogu brusiti i ponovo zaptivati, poput drvenih podova, ako se vremenom oboje. 

Najveći nedostatak cementnih pločica je njihovo postavljanje, koje nije ni malo jednostavno. Pored toga, cementne pločice moraju se ponovo zatvarati jednom mesečno kako bi se održala njegova lepota. Cementne pločice je najbolje koristiti na mestima gde se slabo prolazi ili u malim količinama.

4. Mermerne pločice

Iako skupe, mermerne pločice daju dašak elegancije i prefinjenosti svakoj prostoriji. Ako želite da dodate lepotu bilo kojoj kuhinji ili kupatilu, postavljanje mermernih pločica odmah nadograđuje prostor. Takođe, pružaju teksturu i dubinu. Nikada nećete imati isti komad. Pored toga što je mermer prilično skup, potrebno je i puno održavanja kako bi izgledao netaknuto. I kao i svaki kamen, i mermerna pločica je podložna ogrebotinama i mrljama, pored toga što se teško čisti.

Zbog sklonosti mermera ka ogrebotinama, nagrizanju i mrljama, najbolje se koristi u oblastima sa malom prohodnošću. Mnogi vlasnici kuća izbegavaju upotrebu mermera na radnim pločama i umesto toga dodaju mermer u ukrasne elemente, kao što su podovi za tuširanje, stubovi i pozadinske pločice. 

5. Granitne pločice

Granit je prirodni kamen koji ima sličan izgled i osećaj kao mermer zbog svojih prirodnih fleka, mada postoje neke značajne razlike. Granit je prekomerno korišćen i izgleda kao jeftinija alternativa. Kako često nemamo veliki budžet za preuređivanje, mnogi se opredeljuju za jeftiniju varijantu.

Pročitajte još: Iskoristite suvenire! Morska dekoracija doma (FOTO)

Preporuka je da granitne pločice postavite u vešernici ili drugom sekundarnom prostoru gde su performanse i niži troškovi vaš glavni prioritet.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.