Oglas
· · Komentari: 0
KULIČ

Rusi nisu poznati po slatkišima, ali ovaj KOLAČ morate probati

Slatki ruski uskršnji hleb može da se napravi bilo kad, jer je uz čaj ili kafu dovoljna jedna kriška može da zasladi i okrepi.

KulicOtvoren.jpg
Foto: A. M.
Oglas

Uoči Vaskrsa u Rusiji svi prave kulič - slatki hleb. I u nekim mestima Banata se ovakav običaj sačuvao, a recept je gotovo isti i razlika je jedino u dekoraciji samog kolača.

Pročitajte još: Ovu pitu može da napravi svaka domaćica za SAMO 15 minuta (Foto)

Ruski kulič se, na kraju, polije šećerom u prahu pomešanim sa limunom i ukrasi šarenim mrvicama, bademom ili sitnim žele kockicama. Banatski kolač je podjednako ukusan, a oblikuje se u pletenicu i namaže žumancetom posle čega dobija lepu rumenu boju.

Ukusnije je sa suvim voćem Foto: A. M.

Sastojci:

  • kvasac
  • 300 g brašno
  • žumance
  • 150 ml mleka
  • 50 ml zejtina
  • kašika sirćeta
  • narendana kora od limuna
  • kašika šećera
  • šaka suvog grožđe, brusnice
  • kandirano voće
  • kašika šećera

Priprema:

Kvasac se pomeša sa malo toplog mleka i kašikicom šećera. Zato vreme u brašno sipamo koliko žumanaca toliko kašika šećera, pola kašikice soli, zejtin, sirće, mleko i, kada nadođe, kvasac pomeša se sa brašnom. Testo se umesi, utopli i ostavi da nadođe.

Dok se kolač peče pomešajte šećer u prahu sa limunovim sokom ili belancetom.

Kada testo naraste ponovo se premesi i ubaci suvo grožđe, brusnice, iseckane suve kajsije, kandirano voće ili žele.

Ukusan uz čaj ili kafu Foto: A. M.

Ukoliko će se kolač ukrasiti mrvicama - treba da se namaže mlekom. U suprotnom se maže žumancetom kako bi dobio lepu, rumenu boju.

Ruska tradicija Foto: A. M.
Ukrašava se šarenim mrvicama, kandiranim voće ili listićima badema.

Stavi se u nauljen okrugao pleh, uži kako bi kolač narastao. Ubaci se u zagrejanu rernu na najjače. Kada se kolač ubaci, malo se smanji toplota rerne. Peče se najmanje 20 minuta uz proveravanje da li se zarumeneo, jer ako do toga dođe treba da se pokrije papirom.

Pročitajte još: Zasladite se slatkišem koji se NE PEČE (Foto)

Kada je kolač ispečen "umije" se vodom i zalije prah šećerom pomešanim sa limunovim sokom. Prah šećer je bolje pomešati sa belancetom, ali tada teba da se pojede istog dana. Odozgo se pospe šarenim mrvicama, listićima badema, orasima, kandiranim voćem...

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas