· · Komentari: 0
neverovatno

I velike BELE AJKULE imaju svog PREDATORA: To je ova životinja

Stručnjaci iz akvarijuma Monterej bej utvrdili su da velike bele ajkule beže glavom bez obzira čim primete prisustvo orki u blizini.

1600344639_Depositphotos_32890959_s-2019.jpg
Foto: Deposit

- Suočene sa orkama, velike bele ajkule odmah će pobeći iz područja u kojima love i neće se u njih vraćati i do godinu dana, čak iako su orke samo u prolazu - istakao je morski ekolog Salvador Jorgensen iz Akvarijuma Monterej Bej.

Tim naučnika je prikupio podatke iz dva izvora – kretanje 165 velikih belih ajkula označenih dži-pi-es odašiljačima između 2006. i 2013. godine, kao i 27 godina naučnog praćenja populacija orki, ajkula i foka koje je prikupio centar „Point Blue Conservation Science“ kod San Franciska.

Pročitajte još: Da li je tačno pravilo "5 sekundi" kada nam HRANA PADNE NA POD: Evo šta kažu naučnici

Foto: Deposit

Susreti velikih belih ajkula i orki su se svaki put završavali tako što bi ajkule veoma brzo, u roku od nekoliko minuta, pobegle iz područja i držale se podalje do sledeće sezone. Čak iako bi se orke samo kratko zadržale u tim vodama, rezultat je bio isti.

Iz svega toga najviše su profitirale populacije foka, kojima su glavni predatori velike bele ajkule.

- Prosečno dokumentujemo oko 40 uspešnih napada na foke tokom sezone kod ostrva Faralon. Čim primetimo prisustvo orki, više nema velikih belih ajkula i nema više napada na foke - kaže Skot Anderson sa centra „Point Blue Conservation Science“.

Migracione orke se takođe hrane fokama, ali oni relativno retko prolaze, dok se domaće populacije orki hrane ribom.

Pročitajte još: SIMPATIČNA IGRA: BERNARDINAC mirno sedi dok mu KOZA SKAČE PO GLAVI (VIDEO)

Takođe, ovde se ne radi o manjim ajkulama. Neke od njih su i 5,5 metara dugačke i najčešće naviknute da su na vrhu lanca ishrane. Ali čak ni tolike ajkule nisu nikakva pretnja po orke, koji mogu da love i kitove mnogo veće od sebe.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.