Oglas
· · Komentari: 0
BUDNOST

Kako ostati budan BEZ KOFEINA? Evo rešenja!

Bez obzira na to da li loše spavate ili vam redovno ponestaje energije nakon 15:00, treba vam pojačanje - i to odmah! Ali šta ako ne konzumirate kofein? Da li ste osuđeni na večnu pospanost?

1599828743_Depositphotos_222832286_s-2019.jpg
Foto: Depozit
Oglas

Ni u kom slučaju. Čitajte dalje i otkrićete 5 načina kako da bez kofeina ostanete budni.

1. Napravite listu muzike uživo

Muzika uživo ima dokazano pozitivan efekat na vaše raspoloženje, pa čak i danas napravite listu pesama koje volite i uz koje biste voleli da plešete kada ih čujete.

2. Žvakanje žvake sa ukusom mente

Da, stvar koja osvežava dah takođe vam pomaže da eliminišete pospanost. Žvaka stimuliše autonomni nervni sistem, što povećava budnost. Žvakanje takođe povećava protok krvi u mozak, što vas može probuditi. Međutim, ruke dalje od voćnih ukusa, koji sadrže puno šećera. Samo ukus peperminta pomaže vam da se razbudite.

Foto: Depozit

Pročitajte još: Da li ste se pitali zašto DIZNIJEVI JUNACI nemaju MAME u crtanima? Iza ovoga se krije TUŽNA PRIČA

3. Uključite svetla

To posebno važi za sezonu jesen-zima, kada napolju brže počinje da pada mrak. Čim vam se oči počnu zatvarati, upalite svetla. Pospanost takođe pomaže da se što više vremena provodi napolju, jer pomaže u regulaciji hormona i neurotransmitera, koji imaju snažan uticaj na raspoloženje, ponašanje i prirodne ritmičke obrasce tela. Pozitivne efekte sunčeve svetlosti takođe možete iskoristiti punjenjem životnih i radnih prostora prirodnom svetlošću.

4. Postanite hidratizovani

Kada ne pijete dovoljno vode, dehidrirate. Kada ste dehidrirani, osećate se lenjo i pospano. Obična voda će vam pomoći, ali ako želite malo više ukusa, probajte da pijuckate toplu limunadu. Ovaj citrusni napitak može se pohvaliti brojnim lekovitim prednostima (od brže probave do jačanja imunološkog sistema), uključujući povećanu energiju. To je zato što topla limunada pomaže telu da održi alkalno stanje. Kiselo telo može da pati od niske energije, umora i digestivnih problema, pa će vam održavanje zdravog, uravnoteženog stanja pomoći da održite energiju i da održite bolje raspoloženje i bolju izdržljivost.

Pročitajte još: MATEMATIKA JE JASNA: Svaki četrnaesti čovek koji je ikada postojao – DANAS JE ŽIV

Foto: Depozit

5. Jedite zdrave grickalice

Kada ste umorni i gladni, primamljivo je posegnuti za slatkišima ili kesicom čipsa, ali šećer i ugljeni hidrati (koji se u telu pretvaraju u šećer) nisu pametan izbor. Istraživanja pokazuju da dok šećer blokira neurone koji vam pomažu da ostanete budni, aminokiseline u proteinima sprečavaju da se to dogodi.

6. Pokušajte sa masažom ušiju

Zvuči čudno, ali to je uobičajena (i vekovna) praksa u tradicionalnoj kineskoj medicini. Sledeći put kad vam se bude spavalo posle ručka, lagano trljajte uši palcem i kažiprstom. Polako trljajte hrskavicu uha i ponavljajte onoliko puta koliko je potrebno. 

Pročitajte još: Zašto SRBI ne rade na "CRVENO SLOVO", a šta znači CRNO PODEBLJANO u kalendaru?!

Zašto to deluje? Prema istočnoj medicini, stimuliše energiju koja teče kroz meridijane (zvani i energetski kanali koji prolaze kroz telo). Zapadna medicina kaže da stimuliše refleksne centre u mozgu, jer su uši pune nervnih završetaka.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

 

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas