Oglas
· · Komentari: 0
psihologija

Nauka dokazala: Ove tri navike popravljaju raspoloženje

Jednostavne navike vode do boljeg raspoloženja.

1626698835_spring-2298279_1280.jpg
Foto: Pixabay
Oglas

Naučnici sa Harvarda kažu da je ključno da cenimo male stvari u životu. Premestite fokus s spiska obaveza i briga na male trenutke užitka koji unose radost u dan.

Pokrenite se, budite srećniji

Ako se borite s negativnim emocijama, izlazak na otvoreno i redovno vežbanje mogu da učine čuda za zdravlje i raspoloženje. Bilo da šetate, vozite bicikl ili trčite, aktivnosti u vašem telu oslobađaju hormone koji smanjuju nivo stresa i podižu raspoloženje. Doktor Majkl Kreg Miler, docent psihijatrije na Medicinskom fakultetu Harvarda, priznaje da može da bude izazovno da započnemo novu rutinu vežbanja, ali kaže da čak i malo aktivnosti pomaže:

- Započnite s pet minuta šetnje dnevno ili bilo kojom drugom aktivnošću u kojoj uživate. Uskoro će pet minuta aktivnosti postati 10, a 10 će postati 15 - kaže doktor.

Pročitajte još: Pravimo TRI GREŠKE kada se IZVINJAVAMO: Šta bi trebalo da promenimo?

Manje izbora dovodi do veće sreće

Umor od odluke zaista postoji. Iako puno izbora zvuči lepo, to može da bude mentalno iscrpljujuće. Naravno, ako želite da se oseećate kao da bar uspostavljate određenu kontrolu nad svojim životom, ali istraživanje otkriva da s više mogućnosti dolazi i više prilika za žaljenje. Manje odluka zapravo može da bude oslobađajuće. Ograničite svoj izbor i odustanite od pitanja poput: "Hoće li ova odluka dovesti do velikih, negativnih posledica"? Ako neće, brzo izaberite jednu od opcija i nastavite s danom. Nemojte dugo da se propitujete. Spremite duboku analizu za značajnije probleme.

Pročitajte još: SVI IH BACAMO, a neverovatno su KORISNE: Silikonske kesice mogu da poprave mobilni telefon, sačuvaju stare fotografije, odmagle auto (VIDEO)

Cenite male stvari

Svima nam se događa da prospemo kafu ili da zaglavimo u gužvi u saobraćaju. Te smetnje nam mogu da pokvare raspoloženje i uzmu radost iz našeg dana ako im to dopustimo. Naučnici s Harvarda kažu da je ključno primetiti i ceniti male užitke u životu. Premestite fokus s spiska obaveza i briga na male trenutke užitka u danu. Primeniti način na koji se para diže iz vaše vruće šolječaja, upijajte zvuk smeha deteta, osetite toplinu sunca na koži tokom popodnevne šetnje, piše The Ladders.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas