· · Komentari: 0

Zašto se kaže "došla mu žuta minuta"? Izraz koji često koristimo, a nismo sigurno kako je nastao

Sigurno ste čuli za izraz "žuta minuta"

1685274168_shutterstock_2096814610.jpg
Foto: Shutterstock

Znamo svi vrlo dobro onaj osećaj kad nam “prekipi”, pa ne znamo gde bismo pre “suknuli vatru”. Izgubimo živce, počnemo da psujemo, bes sipamo svuda oko sebe… a naši bližnji kažu: “Pusti, došla joj/mu žuta minuta”. Kako obično ta burna eksplozija traje kratko, otud ova šezdesetosekundna oznaka, ali – zašto je taj strašni minut BAŠ žute boje?

Žuta je boja Sunca, zlata, maslačaka, banana, limunova… Mnogi bi rekli - boja koja asocira na lepo. Međutim, mnogi stručanjci vide je potpuno drugačije!

Psiholozi na primer, žutu smatraju neprijatnom bojom. Smatra se da je najstimulativnija te predstavlja simbol ljubomore, prevare, pa i kukavičluka.

Rečnik SANU piše da je žuto “boja raspadanja”, a tu su i ostale negativne konotacije - žutica, boja žuči, žuta štampa, žuti karton u fudbalu… U Vukovom “Rječniku” zabeležen je i pojam “žut posao” za posao koji nije dobar.

Tako je žuta boja dobila negativan publicitet i momenat gubljenja kontrole nad samim sobom dobio je naziv “žuta minuta”.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.