· · Komentari: 0
rešenja

4 vežbe koje možete da radite dok sedite za kompjuterom: Smanjite bol u vratu i leđima

Sada, kada mnogi od nas rade od kuće, često se dešava da izgubimo pojam o vremenu sedeći i da tek kasnije shvatimo da nas bole leđa, noge, ili vrat.

1611132437_Depositphotos_209581806_s-2019.jpg
Foto: Deposit

Tipično rešenje je, naravno, da što češće ustajemo da se malo razmrdamo, idemo u šetnju, radimo razne vežbe i uopšte budemo fizički aktivni, ali to nije uvek lak izvodljivo.

Pročitajte još: Potreban je samo 21 minut: Ove subote radimo HIT TRENING sa trenerom Marijom (VIDEO)

Šta onda možemo da uradimo? Za početak, treba se potruditi da nam položaj tokom rada bude što pravilniji. Da, znamo da je ponekad zanimljivije staviti laptop na krevet, poduprti leđa jastukom i raditi dok ste ušuškani ispod pokrivača, ali to nije baš preporučljivo. Radna stolica je bolja opcija i vodite računa da bude postavljena tako da su vam kolena u približno istom nivou kao kukovi.

Radna stolica bi trebalo da bude blago nagnuta unazad, tako da vam leđa nisu pod potpuno pravim uglom.a

Još jedan bitan aspekt je gde vam se nalazi računar, odnosno ekran u koji gledate. Sva je prilika da vam pogled ide pomalo nadole, a to stvara dodatnu napetost u vratu. Zbog toga su u poslednje vreme popularni tzv. stajaći radni stolovi, ali i monitori koji su makar malo izdignuti od površine stola. A kada su u pitanju vežbe, postoje i one koje možete raditi sedeći, a i te kako će vam pomoći u smanjivanju bolova.

Aktivacija gluteusa

Nakon više sati sedenja nije ni čudo što vas zadnjica boli, a taj bol može se preneti i na leđa. Probajte da s vremena na vreme stegnete naizmenično levi i desni gluteus. To će pomalo olakšati pritisak na njih, a ujedno ih aktivirati bez potrebe za ustajanjem. Nema lakše vežbe od ove.

Pročitajte još: Kako se osloboditi bola u mišićima posle vežbanja? Tri efikasna rešenja koja će vam pomoći da se rešite UPALE

Foto: Deposit

Povlačenje ramena unazad

Učvršćivanje stomaka
Stomačni mišići isto trpe od previše sedenja, a premalo aktivacije. Ono što možete učiniti po tom pitanju jeste da polako pomerate pupak unazad od kaiša ili pojasa. Nema potrebe da zamišljate uvlačenje stomaka da izgledate mršavije ili zadržavanje daha, već sporo pomeranje mišića.

Neizbežno je da posle nekog vremena telo ode mahinalno unapred, što stvara prepoznatljivi pognuti položaj, izuzetno loš po vrat i leđa. Da biste sebe odvikli od toga, setite se da ramena povučete lagano unazad i nadole, kao da želite da ih približite zadnjim džepovima na pantalonama. To će vam poboljšati držanje i položaj tela.

Stiskanje loptica

Sećate se loptica protiv stresa? One nisu samo ukras na vašem stolu, već i korisno pomagalo za opuštanje šaka i prstiju. Od korišćenja tastature i miša po ceo dan nakon dužeg vremena može se javiti sindrom karpalnog tunela, a to se može sprečiti uz pomoć ovih loptica. Bilo da je u pitanju neka gumena loptica, ili ona za tenis ili golf, barem nekoliko puta dnevno je lagano stisnite i potom provucite kroz šake, sa posebnom pažnjom na prstima i dlanovima.

Pročitajte još: Najvažnija novogodišnja odluka: ŠETAJTE, šetajte i rastežite se na 4 načina

Vežba sa peškirom

Za ovu vežbu na stolu će vam biti potreban jedan peškir za ruke, ili manja krpa. Poenta je da se malo nagnete unapred, uhvatite peškir jednom rukom iza leđa, sa laktom nagore i potom pokušate da uhvatite njegov donji deo drugom rukom. Ovo istezanje ima za cilj da potpuno smanji potrebu za peškirom, već da vas navikne da možete spojiti šake iza leđa po istom principu.

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.