· · Komentari: 0
ISHRANA

Trenirate, a efekti su spori? Proverite da li HRANITE mišiće (PLAN ISHRANE)

Da bi imali jake mišiće pored redovnog vežbanja potrebno je da se pazi šta se jede. Hrana pomaže njihovoj izdržljivosti, što znači više snage i kretanje bez bola i neprijatnosti.

1609059676_DijetaDEPO.png
Foto: Depozitfoto

Jaki mišići obično se vezuju za dobar i mladalački izgled. Međutim, istina je i da je njihova jačina direktno povezana sa zdravljem. Dokazano je da jaki mišići smanjuju rizik od nastajanja mnogih bolesti, pre svih dijabetesa i osteoporoze.


Za jake mišiće nutricionisti preporučuju ribu, koju bi dva-tri puta nedeljno trebalo imati na jelovniku. Ona je bogata omega-3 masnim kiselinama važnim za izgradnju mišića, pre svih srčanog.

Pročitajte još: Košta 40 dinara i PROVEREN je zimski ruski lek za podizanje imuniteta

Krompir je, takođe namirnica koja će doprineti boljem podnošenju fizičkog napora. On je pored ugljenih hidrata bogat i kalijumom koji učestvuje u izgradnji mišića. Kalijuma ima i u paprikama, ali i u voću kao što su pomorandže. Kalijum sadrži i jogurt, ali bi trebalo odabrati onaj nemasni ili sa veoma malo masti.

A, jaja?
Još jedna važna namirnica koja bi trebalo da se uvrsti u ishranu za jake mišiće su jaja. Ona su veoma važna jer su hranljiva i bogata esencijalnim proteinima od kojih se sastoje i mišići.
Semenke bundeve, jaja...

Na listi namirnica za jake mišiće su i semenke od bundeve. One sadrže mnoge minerale kao što su bakar, magnezijum, mangan i gvožđe pa su preporučljive kao hrana za jačanje mišića. One pomažu u njihovoj izgradnji, pa posle i u njihovom jačanju i održavanju. Mangan je poznat po tome što oporavlja oštećeno tkivo, a gvožđe daje izdržljivost.

Pročitajte još: EKSKLUZIVNO: Drevni LEK monaha sa Svete Gore koji "DIŽE iz MRTVIH" (RECEPT)

Bundevine semenke su pri tome vrlo ukusne i hranljive, a mogu da se grickaju za užinu.

Citrusi moraju obavezno da budu deo ishrane Foto: Depozit

Ponedeljak

Doručak: kajgana sa salatom od sveže paprike i integralnim hlebom
Užina: pomorandža i šaka bundevinih semenki
Ručak: losos na žaru i salata od barenog brokolija sa belim lukom i uljem
Večera: krompir pečen u rerni i salata po želji

Pročitajte još: Poslednji trening u ovoj godini: ZAPALITE CELO TELO ovim vežbama (VIDEO)

Sreda
Doručak: kajgana sa salatom od sveže paprike i integrlanim hlebomUžina: pomorandža i šaka bundevinih semenkiRučak: musaka sa krompirom i teletinom, salata od celeraVečera: ovsene pahuljice sa bademima i orasima i jogurtom

Utorak

Doručak: paprike punjene sirom i zapečene u rerni, hleb
Užina: šaka oraha, badema ili lešnika
Ručak: riba pečena u rerni i zelena salata
Večera: bareno jaje, hleb i pečenica

Četvrtak

Doručak: ovsene pahuljice sa jogurtom i suvim grožđem
Užina: pomorandža i šaka semenki od bundeve
Ručak: pileće belo na žaru, pire krompir i salata od svežeg kupusa
Večera: palenta sa sirom

Pročitajte još: TRENIRAJTE NOGE, ali i POZITIVNU ENERGIJU: Sa našim trenerom Marijom danas radimo upravo ove vežbe (VIDEO)

Petak

Doručak: dva barena jaja, ajvar, hleb i šolja jogurta
Užina: salata od kiselog kupusa začinjena uljem od bundevinih semenki i alevom paprikom
Ručak: tunjevina sa zelenom salataom
Večera: dva parčeta hleba sa paštetom od pasulja i ajvarom

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.