· · Komentari: 0
ZDRAVSTVENE PREDNOSTI

DONOSI SREĆU I SNAŽNO MIRIŠE: Verovalo se da je nekoliko pramenova OVE MAGIČNE BILJKE dovoljno za zdravo telo i um (FOTO)

Šafran je drevni začin i danas je izuzetno skup. Najpoznatiji je kao dodatak u jelima, ali da li ste znali da šafran može pomoći kod mnogih bolesti i telesnih problema?

1636880572_saffron-gbf8711b10_1920.jpg
Foto: Piksabej

Ovaj prastari začin nekada je bio cenjeni posed kraljevske porodice i elita. Od grčke kulinarske kulture do indijskog kulinarskog nasleđa, ovaj vrhunski začin obeležio je svoj put širom sveta.

Ovaj začin je takođe koristilo nekoliko civilizacija zbog lekovitih prednosti. Ali da li ste se ikada zapitali zašto i šta čini šafran magičnim začinom? 

Kako se šafran koristio i zašto je dobra ideja da ga dodate ishrani?

Od isticanja ukusa slatkiša do dodavanja bogate arome i boje izuzetnim delicijama kao što su birijanis, kari, šafran je bio kvintesencija nekoliko kulinarskih kultura.

Foto: Piksabej

Od davnina, od Khansama preko kuvara do bakinih recepata, šafran je bio neodvojivi deo indijskog kulinarskog nasleđa; Čak i prema knjigama ajurvede, verovalo se da je i nekoliko pramenova dovoljno za zdravo telo i um.

Pročitajte još: IMATE ALOE VERU U SAKSIJI? Iskoristite 2-3 lista na OVAJ način i saznajte zbog čega je zovu "čudotvorna biljka"

Prema Megna Krišni, kliničkom nutricionisti, "Istorija šafrana se može pratiti unazad do 3000 godina. Kumkuma ili šafran je jedan od najskupljih začina koji se koristi u Ajurvedi. On balansira Vata, Pitta i Kapha doše u našem telu. Ima antioksidante koji jača imunitet i ima antiinflamatorna i antigljivična svojstva."

Šafran je bio odličan začin za jačanje imuniteta i sprečavanje sezonskih tegoba

"Lekovita svojstva šafrana su brojna.Povoljno deluje na kožu, probavni sistem, sistem cirkulacije i izlučivanja, nervni sistem (podiže raspoloženje i bori se protiv depresije; stoga je i poznat kao začin za sunce.

Postoji nekoliko načina da se ovaj čudesni začin doda u ishranu, ali najbolji način da se izvuče maksimalna korist je da pijete mleko od šafrana pred spavanje ili vodu sa šafranom na prazan stomak.“

Zdravstvene prednosti šafrana

Od davnina, ovaj čudesni začin se koristi zbog svojih neverovatnih lekovitih svojstava, koja mogu sprečiti, ali i izlečiti nekoliko zdravstvenih problema. Osim toga, šafran je bio odličan začin za jačanje imuniteta i sprečavanje sezonskih tegoba.

Dok se svet bori sa najsmrtonosnijom pandemijom Kovid-19, potreba da ostanete u formi i zdravi postala je još važnija.

  • Smanjuje depresiju i probleme sa PMS-om
  • Povećava seksualni nagon
  • Pomaže u borbi protiv sezonskih bolesti
  • Smanjuje krvni pritisak i poboljšava zdravlje srca
     

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.