· · Komentari: 0
PREVENCIJA

KORONA virus ponovo bukti pa je idealan trenutak da ojačate ORGANIZAM upotrebom ĐUMBIRA

Đumbir ima veoma dugu istoriju upotrebe u raznim oblicima tradicionalne i alternativne medicine.

1641482609_ginger-g2f8d959db_640.jpg
Foto: Pixabay

Đumbir ima veoma dugu istoriju upotrebe u raznim oblicima tradicionalne i alternativne medicine.  Gingerol je glavno bioaktivno jedinjenje đumbira. Odgovorna je za mnoga lekovita svojstva đumbira. Prema istraživanju, gingerol ima mocćne antiinflamatorne i antioksidativne efekte. To  može pomoći u smanjenju oksidativnog stresa, što je rezultat prekomerne količine slobodnih radikala u telu

Brojni su načini njegovog korišćenja, leči veliki raspon bolesti i oboljenje i od velikog je značaja da se koristi svakodnevno. Koristi se za pomoć u varenju, smanjenje mučnine i borbu protiv gripa i prehlade, da nabrojimo nekoliko njegovih svrha.

Pročitajte još: Na BADNJI DAN presecite crni luk na 12 delova, a ujutru stiže BITNA VEST

Đumbiroterapija, kao naziv korišćenja ovoga korena i njegovih lekovitih svojstava u svrhe lečenja, oslanja se na njegovu moćnu lekovitost te koristi đumbir samostalno, ali i u kombinaciji s određenim biljkama, začinima i uljima.

Gingerol može pomoći u smanjenju rizika od infekcija, virusa i prehlada. Zapravo, ekstrakt đumbira može da inhibira rast mnogih različitih vrsta bakterija. Vrlo je efikasan protiv oralnih bakterija povezanih sa gingivitisom i parodontitisom. To su obe zapaljenske bolesti desni. Sveži đumbir takođe može biti efikasan protiv respiratornog sincijskog virusa (RSV), čestog uzroka respiratornih infekcija.

Pročitajte još: Danas je Tucindan: Veruje se da praznik potiče iz davnih vremena, a DVE STVARI bi posebno trebalo da ispoštujemo

Snažne i delotvorne recepture doprineće da se u borbu protiv gripa, prehlada i virusa uđe potpuno spremno, sa prirodnim sastojcima i preparatima.

Čaj od svežeg đumbira

Domaći čaj od đumbira jedan je od najboljih lekova za prehladu, grip, pojavu grlobolje i ublažavanje probavnih smetnji. Čaj ima vrlo smirujući učinak, pomaže boljoj cirkulaciji i vrlo je koristan kao redovan zimski napitak. 

Pročitajte još: Gde bi trebalo da postavimo policu sa knjigama prema FENG SHUI pravlima? Evo šta donosi negativnu energiju

Izrendajte svež đumbir, pa iz te smese iscedite jednu kašičicu soka od đumbira. Sipajte u času od 250 mililitara, pa sok prelijte sa proključalom vodom.  Ukoliko je ukus čaj prejak, dolijte malo više vode ili ga zasladite medom.

Čaj od đumbira i korijandra

Dodatkom snage korijandra dobija se dobitna kombinacija u borbi protiv gripa.  Zajedno korijandar i đumbir važe kao jedna od boljih kombinacija za suzbijanje prehlade. Čaj se može piti preventivno u vreme hladnih dana, ali je preporučen kao napitak u vreme pojave prvih simptoma prehlada i gripa.
Osim što deluje na grlo i smanjuje upale, vrlo je koristan jer deluje i na smanjenje bolova u mišićima koji su popratna pojava, jedan od privih simptoma gripa. Iako je učinak korijandera hlađenje organizma, u kombinaciji sa moćnom snagom đumbira, on pruža uravnoteženu toplinu. Na taj način, kombinovanjem dva začina suprotnih delovanja, dobija se moćna kombinacija koja je povoljna za sve infekcije.

Pročitajte još: NJihov slučaj obišao planetu: Blizanci rođeni u dve različite godine

Pripremite pola šoljice semenki korijandera, pa ih dobro operite. Očistite đumbir od kore pa izrežite tri kriške, koluta đumbira. Sadržaj prelijte sa 750 mililitara vode pa ostavite sve zajedno da proključa i kuvajte dok ne ispari jedna trećina voda. Kada se čaj procedi, pije se vruć polako, u malim gutljajima.

BONUS VIDEO:

 

Pratite nas na INSTAGRAMU i FEJSBUKU

Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.