Oglas
· · Komentari: 0
ZAČINI

Kurkuma leči upaljene desni, ali odlična je i za kožu

Ovaj popularni dodatak jelima je u alternativnoj medicini i odličan lek za mnoga oboljenja

1631176407_Depositphotos_314482458_xl-2015.jpg
Foto: Depozitfoto
Oglas

Lekovitost kurkume od davnina se prepričavala i prenosila u receptima u istočnim zemljama, iako je svoju popularnost stekla kao začin koji se koristi za pripremu pirinča i mahunarki, čime se daje ukus hrani i sprečava nadutost organizma prilikom unosa ovih sastojaka.

Pročitajte još: Problem o kojem se ćuti: Šest efikasnih čajeva protiv nekontrolisanog mokrenja

Koren ove začinske bilje sadrži brojne zdrave sastojke i minerale, koji održavaju zdravlje celog organizma, odličan je antiseptik i prirodni antibiotik, leči ranice i sitne pukotine, a osim toga čuvena je i kao sastojak kojim se izbjeljuju zubi i leče upalni procesi u usnoj šupljini i zaustavlja krvarenje desni.

Recept za pastu sa kurkumom

Za pripremu je potrebno pola čajne kašičice praha od kurkume. Umočite u nju četkicu za zube i očistite zube na uobičajen način. Nakon čišćenja, nemojte ispirati usta odmah, nego ostaviti pastu 3 do 5 minuta kako bi delovala na zubima.

Pročitajte još: Da li suplemente treba davati deci? Da, ali samo jedan vitamin

Nakon tog vremena, temeljno isperite usta da se odstrane i najsitnija zrnca kurkume koja mogu ostati između zuba. Rezultat je vidljiv već nakon prvog puta, a ukoliko niste zadovoljni, proceduru ponavljajte tokom cele nedelje.

Foto: Depozit

Za pripremu paste sa kurumom, potrebna je polovina kašičice kurkuminog praha i nekoliko kapi maslinovog ulja. Dobro pomešati sastojke, pa u njih umočiti četkicu za zube i primenjivati istiu proceduru kao u prethonom receptu.

Pročitajte još: Izbacite KAMEN U BUBREGU uz pomoć ovog RECEPTA: Jeftina žitarica rešava problem za 10 dana!

Dobra za akne
Zbog brojnih minerala, kurkuma je odlična za lice, protiv akni, za ujednačavanje tena i nežno čišćenje lica.

Recept za čaj od kurkume

Za čaj od kurkume potrebno je 250 mililitara vrele vode, pola kafene kašičice kurkume, sok od pola limuna, malo meda, malo kokosovog ulja i prstohvat cimeta.

Kada zagrejete vodu, dodajte sve sastojke i dobro ih promešajte. Mešajte i dok pijete jer će kurkuma otići na dno šoljice. Možete pustiti da se čaj zagreje do ključanja kako bi se sastojci bolje rastvorili, ali tako možete ubiti hranljive sastojke kurkume.

Pročitajte još: Jedan list ČUVARKUĆE dnevno utiče na zdravlje celokupnog organizma, a u kombinaciji sa MEDOM je prava bomba! (RECEPT)

Recept za masku od kurkume

Pomešajte kašičicu kurkume uz kašiku gline i malo ružine vodice. Nanesite na očišćeno lice i držite najduže pola sata. Nakon toga isperite masku sa lice i laganim tapkanjem peškirom osušite vaše lice. Ova maska upija nečistoće i dezinfikuje kožu lica, a ružina vodica je tonira.

Pomešajte u jednakim količinama kašičicu kurkume i meda, u to dodajte sok od pola limuna i 50 mililitara jogurta. Nanesite na očišćeno lice i držite najduže pola sata. Nakon toga isperite masku sa lice i laganim tapkanjem peškirom osušite vaše lice. Ova maska doprineće hidrataciji lica, ujednačiće tonus i tonirati lice i izbedeće ožiljke od bubuljica.

Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Oglas
Pošalji komentar
Komentari objavljeni na portalu Novosti.rs ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Svaki prekršaj pravila komentarisanja može rezultirati upozorenjem ili zabranom korišćenja. Administratori i redakcija jedini su ovlašćeni za interpretaciju pravila. - Korisnički nalozi vlasništvo su davaoca usluge i svaka zloupotreba istih je kažnjiva - Korisniku se pristup komentarisanju može onemogućiti i bez prethodnog upozorenja. - Administratori zadržavaju pravo cenzurisanja postova što će biti naznačeno u tim postovima. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst . Strogo je zabranjeno i lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni. Redakcija Novosti.rs zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Oglas